Свободные профсоюзы Днепропетровска

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Главная » 2014 » Май » 16 » ЗАЯВА Незалежної профспілки гірників України щодо загроз на вугільних підприємствах Сходу України
09:28
ЗАЯВА Незалежної профспілки гірників України щодо загроз на вугільних підприємствах Сходу України
ЗАЯВА Незалежної профспілки гірників України щодо загроз на вугільних підприємствах Сходу України
14.05.2014
Версія для друку

У зв’язку з аварією в Туреччині, внаслідок якої загинула понад 200 осіб та ситуацією, що розгортається на Сході України, де зосереджена велика кількість вугільних копалень, значна частина яких належить до надкатегорійних за вибуховістю газу, вугільного пилу, викидам газу, порожніх порід вугілля, Незалежна профспілка гірників України вважає за необхідне зробити заяву такого змісту.



Середня глибина видобутку вугілля на шахтах Донецької та Луганської областей – понад 800 метрів, а на шахтах імені О.Засядька та О.Скочинського – 1 500 метрів, на шахті імені О.Стаханова – 1 300 метрів. Вкрай складні умови видобутку також на копальнях Краснодона, Макіївки, інших міст Донбасу.

На жаль, українські науковці та інженерні кадри не можуть дати чітких відповідей, коли проявлять себе гірничі маси і газова обстановка на великих глибинах. Адже є припущення, що на глибинах вибухо-небезпечні гази накопичуються, внаслідок чого утворюється гримуча суміш.

З кожним роком розробка видобутку поглиблюється. Багато шахт оснащені вибоями на прямий хід, працюють за тимчасовими схемами провітрювання і крутими нахилами.

Як відомо, у Єнакієвому Донецької області на шахті імені Карла Маркса ДП «Орджонікідзевугілля» 13 травня близько 16:00 виникла пожежа, гасіння якої триває і досі. Варто нагадати, що на цій копальні кілька років тому масово загинули люди та кілька десятків знаходилися в пастці, життя яким вдалося врятувати завдяки неймовірних зусиль самих гірників та державної комісії з ліквідації наслідків аварії. Також слід згадати, що поблизу Єнакієвого на шахті «Юнком» за радянських часів було проведено ядерний експеримент, внаслідок якого стався витік хімічних отруйних речовин. Внаслідок цього гірники сусідньої шахти отримали сильне отруєння, а забруднені шахтні води потрапили в акваторію Сіверського Дінця та Азовського моря. Але тоді цей факт не набув широкого розголосу.

Так сталося, що найгарячіші точки конфліктних та політичних протистоянь нині – в містах Горлівці, Єнакієвому, Донецьку, Луганську. Саме там розташовані найнебезпечніші шахти в Україні з точки зору гірничо-геологічних умов та технічного забезпечення. Соціально-економічна та політична дестабілізація негативно впливає на морально-психологічний клімат шахтарських трудових колективів. Неприпустимо, коли люди в масках і зі зброєю в руках проникають на вугільні підприємства, як це відбувалося в Горлівці на ДП «Артемвугілля», і беруть в заручники генерального директора Миколу Алішева, завдавши йому важких тілесних травм. Або в день так званого референдуму невідомими особами було зупинено автобус із гірниками шахти імені О.Стаханова, які їхали на роботу. Слід усвідомлювати, що від одного працівника, який вчасно не потрапить на своє робоче місце, може залежати життя і доля тисяч інших працівників.

У зв’язку з політичною та соціально-економічною ситуацією, що склалася на Сході України, і з тим, що наближається літо, коли аварійність відчутно зростає, надзвичайно важливо: шахтарям, інженерним кадрам, керівникам вугільних підприємств і галузі, місцевим органам самоуправління, районним та обласним радам і держадміністраціям, Держгірпромнагляду, гірничо-рятувальній службі та профспілкам – мобілізувати всі зусилля для стабілізації роботи вугільних підприємств. Необхідно ретельно перевірити запасні виходи, дотримання паспортів пило-газового режиму, запасних електричних введень, систем очищення води. Слід посилити виробничу дисципліну. За жодних обставин не можна допустити присутності на вугільних підприємствах сторонніх та підозрілих осіб, тим більше людям у масках і зі зброєю в руках, які не несуть відповідальності за здоров’я і життя шахтарів, котрі працюють у важких умовах, і яким вкрай складно прийти на допомогу в разі аварійної обстановки.



Голова Незалежної профспілки

гірників України Михайло Волинець
Просмотров: 493 | Добавил: KAMENYAR | Теги: НПГУ, авария на шахте, Турция, волынец | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]