Свободные профсоюзы Днепропетровска

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Главная » 2014 » Декабрь » 21 » Шахтарі готові до страйку
17:50
Шахтарі готові до страйку
Шахтарі готові до страйку
19.12.2014


Відбулася рада голів Незалежної профспілки гірників України, яка розглянула стан справ у вугільній промисловості та енергетиці країни у світлі нинішніх подій на Сході й ініціатив уряду щодо реформування галузі і скорочення її фінансування. Після обговорення нагальних питань рада голів одностайно прийняла рішення, витяг з якого подаємо нижче.

На паливно-енергетичному ринку України нині склалася критична ситуація. Теплоелектростанції не мають необхідної кількості вугілля для вироблення теплової та електричної енергії. Його зараз є 1,2 млн тонн замість потрібних 5,52 млн тонн.

У той же час з вугільних підприємств, які перебувають на підконтрольній Україні території, вугілля не відвантажується через відсутність залізничних вагонів. У результаті шахти змушені знижувати добовий видобуток вугілля, а ті, які не мають власних складів (наприклад шахта імені О.Стаханова ДП «Красноармійськвугілля»), взагалі його припиняти, бо там підняте на-гора вугілля має одразу завантажуватися у вагони і їхня відсутність спричиняє зупинку підприємств.

Не виділяється необхідної кількості коштів державним підприємствам на охорону праці, забезпечення технологічних процесів та видобуток вугілля.

Уперше за багато років держава нині вдалася до закупівлі вугілля за кордоном. На це знаходяться і кошти, й вагони для транспортування вугілля із морського порту до теплоелектростанцій. А українські шахтарі у цей час через недостатнє фінансування та відсутність вагонів змушені простоювати. Це призводить до зниження заробітної плати і затримок з її виплати та зростання соціальної напруги у трудових колективах.

Несвоєчасні розрахунки з гірниками, незабезпечення теплоелектростанцій достатньою кількістю твердого палива з одночасним накопиченням вугілля на шахтних складах, через що позбавляються роботи й заробітної плати українські гірники, закупівля дорогого вугілля за кордоном, задеклароване реформування вугільної промисловості України, яке зводиться до закриття більшості українських шахт, може призвести до безпрецедентної енергетичної кризи в Україні та остаточного руйнування вугільної галузі.

Враховуючи викладене вище, Рада голів НПГУ постановляє:

1. У зв’язку з невиконанням попередніх вимог НПГУ (рішення Ради голів від 3 жовтня 2014 р.) щодо забезпечення своєчасної виплати заробітної плати та соціальних виплат подовжити передстрайковий стан до 15 березня 2015 року.

2. Звернутися до Міністерства енергетики та вугільної промисловості з вимогами:

· погасити існуючу заборгованість із заробітної плати для працівників вугільної промисловості, підприємств з видобутку торфу, НВП «Цирконій», ПАТ «Львівська вугільна компанія», у тому числі й на підприємствах, що перебувають в управлінні приватних корпорацій (оренді, концесії тощо);

· вирішити питання відвантаження вугілля споживачам та недопущення зупинки шахт;

· забезпечити належне фінансування підприємств вугільної промисловості України і за участю представників Незалежної профспілки гірників України негайно розробити програму фінансування шахт, які перебувають на території Донецької та Луганської областей, підконтрольній державі, та у Львівсько-Волинському басейні;

· вирішити питання завершення будівництва шахти «Нововолинська №10» і юридичної реєстрації шахти «Південодонбаська №3».

3. Звернутися до Кабінету міністрів України з вимогами:

· передбачити у бюджеті на 2015 рік фінансування вугледобувних підприємств в обсягах, необхідних для їхнього подальшого розвитку та поточної діяльності;

· здійснити індексацію заробітних плат та соціальних виплат у зв’язку з інфляцією і знеціненням національної валюти;

· припинити спроби ухвалення Трудового кодексу України, спрямовані на погіршення становища найманих працівників, до виходу економіки України із кризового стану;

· при ухваленні законодавчих актів не допускати звуження соціальних пільг та стандартів;

· до закінчення АТО та визволення тимчасово окупованих територій Донецької і Луганської областей призупинити реформування та закриття вугільних підприємств;

· терміново провести зустріч міністра енергетики та вугільної промисловості В.Демчишина із представниками Незалежної профспілки гірників України для розгляду ситуації, що склалася на підприємствах вугільної промисловості та вирішенню нагальних проблем галузі.
Просмотров: 566 | Добавил: KAMENYAR | Теги: шахтеры, НПГУ, страйк, рада голів | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]