Свободные профсоюзы Днепропетровска

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Главная » 2013 » Октябрь » 17 » Під час простою підприємства зарплату повинні платити
21:50
Під час простою підприємства зарплату повинні платити
17.10.2013 

15 жовтня Конституційний Суд України своїм рішенням визначив, що невиплата заробітної плати співробітникам під час простою підприємства, який стався не з їхньої вини, є незаконною. Про це повідомив голова Конституційного Суду В'ячеслав Овчаренко.



До суду з конституційним поданням звернулася Людмила Присяжнюкщодо офіційного тлумачення положень частини другої статті 233 Кодексузаконів про працю України, статей 1, 12 Закону України «Про оплату праці». Тобто громадянка хотіла отримати роз’яснення деяких положення трудового законодавства у частині оплати праці під час простою, а також щодо строків подачі позову про стягнення зарплати.

Суд постановив, що терміни «оплата праці» і «зарплата» є рівнозначними. Він також роз’яснив, що перед керівниками підприємств крім безпосереднього обов'язку оплатити роботу співробітника, є ще зобов'язання, які стосуються витрат, спрямованих на охорону праці або здоров'я співробітника, чи забезпечення мінімально належного рівня його життя навіть під час простою, тобто зупинки виробництва.

Таким чином, під поняттям "належна оплата праці" необхідно розуміти усі виплати, на отримання яких працівник має право за умовами трудового договору й у зв'язку з державними гарантіями, незалежно від того, було здійснено нарахування таких виплат чи ні.

КС також роз'яснив, що, згідно з Конституцією України, своє право на своєчасне отримання винагороди за працю співробітник може відстоювати в суді.

Конституційний Суд офіційно роз'яснив, що, згідно з Цивільним кодексом України, працівник має право звернутися до суду з позовом про стягнення зарплати, що йому належить, без обмеження жодним строком.

Таким чином, встановлення будь-якого терміну позовної давності для таких випадків є незаконним.

Рішення Конституційного Суду схвалив голова Конфедерації вільних профспілок України Михайло Волинець. Водночас він висловив застереження щодо застосування судової практики в українських реаліях:

«Ми, незалежні профспілки, вітаємо це рішення Конституційного Суду. Воно своєчасне, бо зараз у нашій країні обсяги виробництва знижуються, а підприємства простоюють, або переходять на неповний робочий тиждень. Скажімо, у вугільній галузі почастішали випадки простою шахт через профіцит вугілля в країні. Гірників змушують іти в неоплачувані відпустки. Рішення Конституційного Суду де-юре дозволить найманим працівникам відвойовувати не тільки свої чесно зароблені гроші, а й добиватися від роботодавців виплати необхідних на прожиття коштів у випадку простою підприємства. Хоча зробити це, думаю, буде й далі дуже непросто. Бо, як показує практика, наші «чесні» суди частіше ухвалюють рішення на користь роботодавця, а не простого трудівника. Але незалежні профспілки візьмуть на озброєння це рішення КС, і, сподіваємося, воно все ж допоможе захищати право громадян на гідну зарплату та умови життя і праці».

Просмотров: 650 | Добавил: union-free | Теги: зарплата, Простой | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]