Свободные профсоюзы Днепропетровска

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Главная » 2014 » Октябрь » 29 » На яку обідню перерву має право працівник?
05:47
На яку обідню перерву має право працівник?
На яку обідню перерву має право працівник?
28.10.2014

Перерва для харчування та відновлення сил під час робочого дня — один із різновидів внутрішньозмінного часу відпочинку, який гарантується трудовим законодавством. Тому ніхто з працедавців не має права забирати у підлеглих цей час.

Варто пам’ятати, що питання обідньої перерви регулюється статтею 66 Кодексу законів про працю України (КЗпП). Згідно з її положеннями, час початку і закінчення перерви встановлюється правилами внутрішнього трудового розпорядку. При цьому слід звернути увагу на те, що статтею встановлено лише максимальну тривалість такої перерви — не більше 2-х годин. А от вимог щодо мінімальної тривалості перерви у трудовому законодавстві поки немає. Тут потрібно згадати й про лист Міністерства праці та соціальної політики України від 03.02.2012 р. №31/13/133-12. У ньому зазначається, що тривалість перерви повинна бути такою, щоб могла виконувати своє призначення: надавати змогу працівнику поїсти й відпочити.

Під час працевлаштування варто обумовлювати з роботодавцем умови надання обідньої перерви. Але працівнику потрібно усвідомлювати, що час, витрачений на обід, не оплачується й додається до загальної тривалості робочого дня.

Також законодавством передбачено, що якщо робота виконується на відкритому повітрі в холодну пору року, то, за рішенням роботодавця, встановлюються перерви для обігрівання, наприклад, для вантажників. Перерви для обігрівання вважаються робочим часом. Умови надання таких перерв визначаються правилами внутрішнього трудового розпорядку.

Законодавством регулюється й питання надання перерв жінкам, які мають дітей віком менше півтора року. Згідно зі ст. 183 КЗпП, таким працівницям надаються додаткові перерви для годування, що зараховуються до робочого часу й оплачуються за середнім заробітком.Такі перерви можуть бути тривалістю не більше півтори години і їх дозволяється брати кожні три години. У разі наявності двох і більше грудних дітей тривалість перерви встановлюється не менше години.

І пам’ятайте, що під час обідньої перерви можна не тільки перекусити, а й відпочити, відволіктися від роботи, щоб потім працювати з новими силами та з ідеями. Адже тривала напружена праця знижує працездатність й може зашкодити здоров’ю.

Обідня перерва -один із різновидів внутрішньозмінного часу відпочинку, який гарантується трудовим законодавством

http://kvpu.org.ua/uk/news/8/3591/na-yaku-obidnyu-perervu-maeh-pravo-pracivnik?-%28infografika%29

Просмотров: 885 | Добавил: KAMENYAR | Теги: юридические консультации | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]