Свободные профсоюзы Днепропетровска

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Главная » 2014 » Апрель » 30 » «Може, хоч Європа допоможе забезпечити рівні права шахтарів в Україні»
06:24
«Може, хоч Європа допоможе забезпечити рівні права шахтарів в Україні»
«Може, хоч Європа допоможе забезпечити рівні права шахтарів в Україні»
29.04.2014

Сподівається голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець.

Як ми вже повідомляли, днями 82-річний мешканець Горлівки Володимир Будченко, котрий 13 років працював шахтарем виграв справу в Європейському суді з прав людини. Україна, згідно з ухвалою суду, має виплатити пенсіонерові 2000 Євро за відмову компенсувати витрати на комунальні послуги.

Голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець був одним із авторів законопроекту про внесення змін до статті 43 Гірничого закону України, якими передбачено виплату компенсації працівникам, зайнятим на важких, небезпечних та(або) шкідливих роботах понад 10 років, за оплату електроенергії, газу та центрального опалення житла. Як пояснив лідер НПГУ, в Україні чітко відпрацьований механізм безплатного забезпечення вугіллям шахтарів, родин загиблих та гірників-пенсіонерів для опалення ним помешкань. Ті з них, хто мешкає у будинках з пічним опаленням і працює чи працював понад 10 років під землею, згідно з чинним законодавством щороку безплатно отримують 6 тонн вугілля, а зайняті на поверхні – 3 тонни. А от гірники, нинішні й колишні, що мешкають у будинках з електричним, газовим чи центральним опаленням, за законом мають право на компенсацію, проте досі так і залишився не розробленим та не затвердженим її механізм, тому й не можуть цією пільгою сповна скористатися.

«У Німеччині, приміром, гірник має право безплатно отримати 6 тонн вугілля для своїх побутових потреб, або компенсацію в розмірі його вартості, незалежно від того, де він мешкає, - пояснює Михайло Волинець. – Це – справедливо, тому там і не виникає ситуацій, подібних до тієї, в яку потрапив колишній шахтар із Горлівки Володимир Будченко та ще добра половина гірників України. Якби представники Партії регіонів ще в попередньому скликанні парламенту проголосували за запропоновані мною та іншими депутатами зміни, не довелося б шахтарю-ветерану добиватися справедливості аж у Європейському суді. Може, хоч тепер народні депутати нарешті ухвалять такі, здавалося б, прості, зрозумілі й необхідні зміни і забезпечать рівні права на компенсацію для всіх шахтарів України».
Просмотров: 525 | Добавил: KAMENYAR | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]