Свободные профсоюзы Днепропетровска

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Главная » 2013 » Июль » 3 » ЗАЯВА ВСЕУКРАЇНСЬКОЇ ІНІЦІАТИВИ «ЗА МИРНИЙ ПРОТЕСТ!»
23:52
ЗАЯВА ВСЕУКРАЇНСЬКОЇ ІНІЦІАТИВИ «ЗА МИРНИЙ ПРОТЕСТ!»
Всеукраїнська ініціатива «За мирний протест!» приєднується до вимоги профспілок і громадських організацій Дніпропетровська скасувати рішення № 1966 від 10.07.2008 року виконавчого комітету Дніпропетровської міської ради, яким затверджено «Положення про проведення масових заходів у м. Дніпропетровську», що всупереч Конституції України обмежує свободу мирних зібрань.Всупереч Основному Закону України
Дніпропетровський міськвиконком встановив дозвільний порядок проведення мирних зібрань, заборону проведення спонтанних мирних зібрань, виключний перелік місць для проведення мирних зібрань, обов’язки учасників та організаторів мирних зібрань, обмеження по віку для організаторів, а також форму і термін повідомлення про мирні зібрання. Згідно з положенням, повідомлення про проведення зібрань треба подавати «не пізніше як за 10 днів (не враховуючи офіційні вихідні та святкові дні)».
</DIV>
<DIV>Наслідками такого рішення Дніпропетровського міськвиконкому є вибіркові систематичні репресії проти організаторів та учасників мирних зібрань в місті, а також низка судових обмежень зібрань на підставі норм положення. У майбутньому, наслідками такого рішення можуть стати масові репресії.
У зв’язку з цим ми Всеукраїнська ініціатива «За мирний протест!» вслід за профспілками і громадськими організаціями Дніпропетровська заявляє:
Рішення Дніпропетровського міськвиконкому, які стосуються реалізації свободи мирних зібрань у місті Дніпропетровськ, ухвалені з порушенням Конституції України, зокрема, ч. 1 ст. 92 Конституції, яка встановлює: «Виключно законами України визначаються права і свободи людини і громадянина, гарантії цих прав і свобод; основні обов’язки громадянина». Таким чином, орган місцевого самоврядування, яким є Дніпропетровський міськвиконком, не має конституційних повноважень визначати дозвільний порядок проведення мирних зібрань, забороняти проведення спонтанних мирних зібрань, встановлювати виключний перелік місць для проведення мирних зібрань, обов’язки учасників та організаторів мирних зібрань, обмеження по віку для організаторів, а також форму і термін повідомлення про мирні зібрання. Адже його «рішення» не є законами України.
Рішення Дніпропетровського міськвиконкому, які стосуються реалізації свободи мирних зібрань у місті Дніпропетровськ, протирічать ст. 39 та ст. 22 Конституції України, у яких йдеться про те, що люди мають право збиратися мирно, без зброї й проводити збори, мітинги, походи і демонстрації, про проведення яких можуть завчасно сповіщати органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування. Обмеження ж щодо реалізації цього права можуть встановлюватися лише судом. Таким чином в Україні на законодавчому рівні діє повідомчий, а не дозвільний, порядок проведення мирних зібрань, який передбачає можливість подання завчасного повідомлення органам державної влади чи місцевого самоврядування. Вимоги отримувати дозвіл на проведення мирних зібрань в Україні є антиконституційними. Проведення спонтанних мирних зібрань не є злочином або правопорушенням.
Рішення Дніпропетровського міськвиконкому, які стосуються реалізації свободи мирних зібрань у місті Дніпропетровськ вік, протирічать Рішенню Конституційного Суду України від 19.04.2001 № 4-рп/2001 у справі за конституційним поданням Міністерства внутрішніх справ України щодо офіційного тлумачення положення частини першої статті 39 Конституції України про завчасне сповіщення органів виконавчої влади чи органів місцевого самоврядування про проведення зборів, мітингів, походів і демонстрацій (справа щодо завчасного сповіщення про мирні зібрання). Це Рішення говорить: «Визначення конкретних строків завчасного сповіщення з урахуванням особливостей форм мирних зібрань, їх масовості, місця, часу проведення тощо є предметом законодавчого регулювання».
Органи місцевої влади не є законодавчими органами, а їх рішення не є законодавчими актами, тому Дніпропетровський міськвиконком не має жодних конституційних повноважень встановлювати дозвільний порядок проведення мирних зібрань, заборону проведення спонтанних мирних зібрань, виключний перелік місць для проведення мирних зібрань, обов’язки учасників та організаторів мирних зібрань, обмеження по віку для організаторів, а також форму і термін повідомлення про мирні зібрання.
Сьогодні в Україні на законодавчому рівні діє повідомчий, а не дозвільний, порядок проведення мирних зібрань, який передбачає можливість подання завчасного повідомлення органам державної влади чи місцевого самоврядування. Вимоги Дніпропетровського міськвиконкому отримувати дозвіл на проведення мирних зібрань в Україні є антиконституційними. Проведення спонтанних мирних зібрань не є адміністративним або кримінальним правопорушенням.
Сьогодні конкретні терміни повідомлення про мирні зібрання в Україні законодавчо не врегульовано, отже, громадяни можуть повідомляти про свої зібрання у будь-який момент, який передує зібранню.
Всеукраїнська ініціатива «За мирний протест!» вслід за профспілками і громадськими організаціями Дніпропетровська вимагає від Дніпропетровського міського голови, Дніпропетровського міськвиконкому та Дніпропетровської міської ради негайно скасувати своє антиконституційне рішення, яке обмежує свободу мирних зібрань у Дніпропетровську.
Попереднє аналогічне «рішення» Дніпропетровського міськвиконкому в 2007 році вже скасовував Бабушкінський районний суд міста Дніпропетровськ.
Подібні «рішення» міськвиконкомів вже були скасовані за рішеннями судів або за протестами прокурорів у Сімферополі, Ужгороді, Чернівцях, Житомирі, Донецьку, низці інших обласних та районних центрів України.
Протести громадян Луцька та Черкас у квітні цього року змусили місцеві ради скасувати подібні «рішення» міськвиконкомів. У Черкасах активісти задля цього штурмували міскраду.
Всеукраїнська ініціатива «За мирний протест!» вслід за профспілками і громадськими організаціями Дніпропетровська радить мешканцям та гостям міста ігнорувати подібні «фільчині грамоти» органів місцевої влади та не боятися проводити мирні зібрання, як це багато років поспіль систематично роблять люди в таких обласних центрах як Київ, Харків, Рівне, Суми та Полтава, де місцеві активісти та правозахисники ще не встигли оскаржити аналогічні антиконституційні «рішення». Також ми радимо мешканцям міста захищати право на мирні зібрання за прикладом лучан та черкащан – за допомогою протестів.
Ми, представники профспілок і громадських організацій Дніпропетровська, також нагадуємо, що на працівників МВС України покладено позитивний обов’язок захищати мирні зібрання згідно законодавства та міжнародних угод і зобов’язань України. Виконання явно злочинних наказів або розпоряджень, та незаконне перешкоджання організації або проведенню мирних зібрань є порушенням не тільки прав та свобод, а й є кримінальним злочином (ст. 41 та ст. 340 ККУ).
Ми також звертаємо увагу ЗМІ та громадськості України на необхідності ухвалення Верховною Радою України змін до закону «Про місцеве самоврядування», які б унеможливили ухвалення неконституційних рішень місцевими владами щодо свободи зібрань у майбутньому. Відповідний законопроект вже підготовлений представниками українських громадських організацій. Зазначимо, що Закон «Про місцеве самоврядування» і зараз не дозволяє місцевим органам влади ухвалювати такі «фільчині грамоти», проте варто в зазначений Закон вписати і пряму заборону на такі антиконституційні дії.
Ми також звертаємо увагу на небезпеку ухвалення парламентом такого спеціального закону про зібрання, у якому б було встановлено дозвільний порядок проведення мирних зібрань, який надавав би законної сили подібним до «рішень» Дніпропетровського міськвиконкому місцевим антиконституційним рішенням, який би узаконив такий термін повідомлення про зібрання, який би перешкоджав громадянам реалізувати своє право та погіршував би ситуацію із свободою зібрань в усій Україні. Українські громадські організації вже неодноразово зривали плани «різнокольорової» влади ухвалити подібний закон. І українське громадянське суспільство є достатньо сильним для того, аби не допустити ухвалення такого закону і в майбутньому.
26.06.2013
ДОВІДКОВО:
Всеукраїнська ініціатива «За мирний протест!» – неурядовий позапартійний громадський рух, що утворився в 2011 році і вже об’єднав навколо себе суспільних активістів та коаліцію з 130 правозахисних та інших громадських організацій, а також профспілок, котрі багато років поспіль займаються проблематикою мирних зібрань чи користуються правом на протест. Активісти ініціативи зібрали більше 18 тис. підписів на захист свободи мирних зібрань в Україні, та вже провели десятки круглих столів у обласних центрах країни, розпочавши діалог з владою щодо важливості фундаментального права людей на мирні зібрання.
За додатковою інформацією звертайтесь за тел.: +380676454580, (Анна Резнікова), +380503806268 (Володимир Чемерис), +380674042646 (Михайло Каменєв), +380681217741 (Михайло Лебедь)</DIV>
Просмотров: 751 | Добавил: union-free | Теги: зарплата, ПРОФСОЮЗ, Протест, Днепропетровск, акция | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]