Свободные профсоюзы Днепропетровска

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Главная » 2013 » Октябрь » 28 » Заява Конфедерації вільних профспілок України
10:46
Заява Конфедерації вільних профспілок України

Заява Конфедерації вільних профспілок України

25.10.2013

Заява

Конфедерації вільних профспілок України

з приводу ситуації, що складається в Україні


До Конфедерації вільних профспілок України надходять тривожні повідомлення з усіх регіонів України. Шахтарям, лікарям, учителям, працівникам інших галузей затримують зарплати. Лише у вересні цього року обсяги заборгованості зросли на 12 відсотків, перевищивши рівень початку 2012-го. Особливу стурбованість викликає збільшення майже вдвічі боргів економічно активних підприємств.

Згідно з даними Держкомстату, у 24 регіонах понад 46 відсотків боргу діючих підприємств утворилися у поточному році. Кількість працівників, яким вчасно не виплачена заробітна плата, зросла більш ніж удвічі. Крім того, недостатність і несвоєчасність перерахування коштів із державного бюджету у регіони і слабість місцевих бюджетів призводить до затримки виплати зарплат працівникам бюджетної сфери. Учителів, лікарів, медсестер змушують іти у неоплачувані відпустки через відсутність коштів на зарплату.

Почалися й затримки пенсій і регресних виплат. Стрімко збільшується й сума невиплати із фондів соціального страхування лікарняних, допомоги жінкам по вагітності і пологах, по догляду за дитиною та інших соціальних гарантій. Якщо на початку цього тижня вона складала близько 1 мільярда грн, то на кінець – уже перевищила 1,5 млрд грн.

І поліпшення ситуації навряд чи можна очікувати. Недарма Верховна Рада дозволила уряду покривати бюджетну заборгованість перед підприємствами теплокомуенерго векселями. То що ж за вугілля з шахтарями ТЕЦ теж розраховуватимуться векселями, а зарплати їм видаватимуть подібними папірцями?

Насторожує й те, що підготовлений Кабінетом міністрів проект Державного бюджету на 2014 рік нічого хорошого громадянам не обіцяє. Вперше за останні роки з 1 січня навіть не планують підвищувати прожиткового мінімуму, мінімальних пенсії і зарплат. Згідно з прикінцевими положеннями Закону ”Про Держбюджет на 2014 рік» не збираються платити чорнобильцям, дітям війни, звільненим із військової служби, ветеранам війни, праці та іншим найбіднішим громадянам.

Конфедерація вільних профспілок України закликає виконавчу владу і народних обранців серйозно і зважено підійти до вирішення назрілих проблем, а затягування пасків розпочати з себе, а не змушувати це робити найнезахищеніші верстви населення.

В іншому разі незалежні профспілки готові адекватно реагувати на ситуацію і закликати громадян до акцій протесту у зв’язку з не вирішенням означених вище питань.

            Голова Конфедерації

           вільних профспілок    України                       Михайло ВОЛИНЕЦЬ

                  Заява

Незалежної профспілки гірників України і

Незалежної профспілки гірників Донбасу

щодо боргів із соцвиплат

 

Останнім часом з усіх регіонів України надходять тривожні повідомлення про затримки регресних виплат, лікарняних, допомоги по вагітності і пологах та інших соціальних гарантій. Лідерам незалежних шахтарських профспілок на їхні запити на місцях пояснюють це проблемами з держказначейством, яке чомусь віднесло перерахування із фондів соціального страхування до незахищених статей бюджету. Зараз по Україні сума заборгованих соціальних виплат досягла астрономічної цифри – 1 мільярд гривень.

Хочемо нагадати владоможцям і передусім чиновникам із Держказначейства, що кошти фондів соціального страхування – недержавні, вони є особистими накопиченнями трудівників і роботодавців саме для забезпечення допомоги громадянам під час виникнення страхових випадків. Тому Держказначейство не має права користуватися цими коштами, як йому заманеться, а тим більш затримувати своєчасне їхнє перерахування підприємствам для оплати лікарняних, регресних та інших соціальних виплат.   

Звертаємося до Міністерства доходів і зборів України: докладіть усіх можливих зусиль для повернення людям грошей у найкоротший термін – до настання холодів, щоб вони мали змогу належним чином підготуватися до зимового сезону.

Наполегливо закликаємо не випробовувати терплячість доведеного до зубожіння народу в такий ганебний спосіб. Бо наслідки можуть бути катастрофічними: як для чинної влади, так і для майбутньої долі всієї країни.

 

 

Голова Незалежної профспілки

гірників України                                     Михайло ВОЛИНЕЦЬ

Голова Незалежної профспілки

гірників Донбасу                                     Микола ВОЛИНКО


Просмотров: 578 | Добавил: union-free | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]