Свободные профсоюзы Днепропетровска

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Главная » 2014 » Декабрь » 29 » Трудовий договір: строковий, усний або незареєстрований
21:56
Трудовий договір: строковий, усний або незареєстрований
Трудовий договір: строковий, усний або незареєстрований
29.12.2014

До громадської організації «Трудові ініціативи» часто звертаються із запитаннями про строк та форму трудового договору. Про те, яким він має бути та на який строк укладатися, розповідає юрист громадської організації «Трудові ініціативи» Олена МИХАЛЬЧЕНКО.

Кодекс законів про працю (ст. 23) встановлює, що трудовий договір може бути:

- безстроковим – укладається на невизначений строк;

- строковим – укладається на певний термін, який встановлюється за погодженням сторін;

- усним, або незареєстрованим – укладається на час виконання певної роботи.

За загальним правилом трудовий договір має бути безстроковим. Строковий трудовий договір (пункти 2 та 3 КЗпП) укладається у випадках, коли трудові відносини не можуть бути встановлені на невизначений строк з урахуванням характеру наступної роботи, або умов її виконання, чи інтересів працівника та в інших випадках, передбачених чинним законодавством. Характер майбутньої роботи у цьому випадку означає, що зайнятість не може бути постійною, а триватиме протягом певного строку (сезонні роботи тощо). Під умовами виконання роботи розуміються обставини, за яких трудові відносини не можуть бути встановлені на невизначений термін, навіть коли сама робота за характером є постійною. Зокрема, мова йде про прийняття на роботу особи для заміщення тимчасово відсутнього працівника, за яким згідно з законом зберігається робоче місце.

Закінчення строку трудового договору не є підставою для автоматичного звільнення працівника. Роботодавець до закінчення цього строку (або в останній день дії строкового трудового договору) повинен видати наказ про звільнення працівника. При цьому, заяви останнього не вимагається.

Трудовий договір може укладатися як в усній, так і в письмовій формі. Обов’язкова письмова форма встановлюється при організованому наборі працівників для робіт у районах з особливими географічними чи геологічними умовами та умовами підвищеного ризику для здоров’я, з неповнолітнім, фізичними особами-роботодавцями, при укладенні контракту або коли на цьому наполягає працівник чи так передбачено чинним законодавством. Коли роботодавець є фізичною особою, трудовий договір підлягає також реєстрації у тижневий строк з моменту фактичного допущення працівника до роботи у державній службі зайнятості за місцем проживання фізичної особи (ст. 24-1 КЗпП). На підставі такого запису про реєстрацію, а потім про зняття з реєстрації фізична особа має право зробити запис у трудовій книжці працівника про прийняття або звільнення з роботи.

Незалежно від того, в якій формі укладено трудовий договір – усній чи письмовій, роботодавець зобов’язаний оформити факт укладення трудового договору своїм наказом чи розпорядженням. Крім того, навіть якщо роботодавець цього не зробить, трудовий договір вважатиметься укладеним, якщо працівник був фактично допущений до виконання трудових обов’язків.

Що робити, коли з працівником був укладений строковий трудовий договір, а мав бути – безстроковий? Такий договір на вимогу працівника визнається судом недійсним у частині визначення строку, а отже укладеним на невизначений термін. Якщо ж роботодавець не виконав вимоги про укладення трудового договору у письмовій формі або його реєстрації, для працівника фактичний допуск до роботи, якщо вона провадилась за розпорядженням чи з відома власника або уповноваженого ним органу, вважатиметься укладенням трудового договору (пункти 7 і 9 Постанови Пленуму Верховного Суду України №9 від 6.11.1992 р.).А от роботодавець за таке порушення може бути притягнутий до відповідальності за ст. 41 Кодексу про адміністративні порушення України.



Нагадуємо, що Конфедерація вільних профспілок України спільно з громадською організацією «Трудові ініціативи» надають безплатну юридичну допомогу з будь-яких питань трудового законодавства.

Поставити запитання і отримати безплатну консультацію можна:

- за телефонами: 063-363-64-74, 066-839-17-75;

- електронною поштою: pravo@trudovi.org;

- завітавши безпосередньо до офісу за адресою: м. Київ, вул. Басейна, 5-Б (прохання заздалегідь повідомити про свій візит за теле
Просмотров: 651 | Добавил: KAMENYAR | Теги: трудовое право, юридические консультации | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]