Свободные профсоюзы Днепропетровска

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Главная » 2013 » Ноябрь » 22 » Робітничі протести б’ють рекорди
11:10
Робітничі протести б’ють рекорди

Робітничі протести б’ють рекорди

21.11.2013

З початку 2013 року кількість протестів за права найманих працівників впевнено б’є рекорди. Про це свідчать дані моніторингу протестів, репресій та поступок Центру дослідження суспільства (ЦДС) за січень-жовтень 2013 року.


 

За цей період в Україні відбувся 331 протест на захист прав найманих працівників, що становить 11% всіх протестів за цей період. Це більше, ніж зафіксовано робітничих протестів за будь-який попередній рік моніторингу протестів ЦДС. У 2012 році було зафіксовано 255 таких протестів (7% від усіх протестів), у 2011 – 231 (10% від усіх), а у 2010 – 184 (8% від усіх). Фактично з початку 2013 року питання прав найманих працівників піднімалося на кожній десятій акції протесту.

Зростання кількості протестів за права найманих робітників сталося за рахунок збільшення локальних виступів трудових колективів. Як і у всі попередні роки моніторингу, найактуальнішим питанням для найманих працівників в Україні залишається питання виплати заборгованості зарплатні – його піднімали під час 43% протестів. Залишається актуальним питання захисту їх прав, якого стосувався 31% виступів. На цих протестах наймані працівники вимагали покращення умов праці, законні пільги, протестували проти незаконних звільнень або тінізації зарплатні. З початку 2013 року різко зростає частка протестів проти закриття підприємств – до 21% проти 13% у 2012 році. Протести проти рейдерських захоплень підприємств та безробіття займають четверту та п’яту сходинку відповідно. Всі ці дані свідчать про відсутність покращення у економічному становищі найманих працівників, незважаючи на гучні, але абсолютно нереалістичні заяви найвищих ешелонів влади про якнайшвидшу ліквідацію заборгованості. Також очевидною є продовження деградації економіки України та посилення її тінізації, не зважаючи на запевнення тих же найвищих чиновників про посилення боротьби з цими тенденціями.

53% протестів відбувається за участі виключно неформальних аполітичних ініціатив самих робітників,  24% - профспілок, 13% - політичних партій, 12% - громадських організацій.



За матеріалами http://cedos.org.ua

Просмотров: 637 | Добавил: union-free | Теги: Робітничі протести | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]