Свободные профсоюзы Днепропетровска

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Главная » 2015 » Ноябрь » 20 » Рабскому Трудовому Кодексу - НЕТ !
18:42
Рабскому Трудовому Кодексу - НЕТ !
20 ноября 2015 г Независимые профсоюзы в Днепропетровске провели серию пикетов офисов партий, укоторые голосовали в Верховной Раде за принятие нового Трудового Кодекса, по мнению независимых профсоюзов - Кодекса рабства.
Протестующие передали в офисы питицию.
В офисе партии "Батьькивщина" главным ответственным лицом партии, принимающим обращения оказался .... сторож. В офисе "Самопомочи" - волонтер, с перепугу даже не назвавший свое имя, и только в офисе "Солидарности", как ни странно, нашелся более-менее адекватный представитель, который даже вышел к протестующим и принял петицию.

Текст петиции:
Депутатам Верховной
Рады Ураины
Фракция партии
«Самопоміч»
«Батькивщина»
«Солидарность»

Мы, граждане Украины, трудящиеся ряда предприятий Днепропетровска, представители Независимых профсоюзов Украины, выражающие и защищающие права наемных работников в Украине, обращаемся к вам, избранным нами в Верховную Раду Украины для создания законов, обеспечивающих мирное, свободное, демократическое и прогрессивное развитие украинского общества и процветания народа Украины.
В Верховной Раде 5.11.2015 был принят в первом чтении проект Трудового Кодекса Украины, от которого «открестился» даже один из его авторов.
Ряд положений ТКУ противоречит ст.22 Конституции Украины, так как существенно ухудшают положение наемных работников. Международные эксперты подтверждали соответствие «старого» КЗоТ Украины европейским стандартам , тем более, что в него уже внесено множество изменений и нет необходимости в создании нового неотработанного, противоречивого и откровенно «рабского» сборника статей.
Обращаем ваше внимание, что наемные работники и работодатели реально не являются равноправными в трудовых отношениях, именно поэтому, во всем мире принимаются законы и международные договора, защищающие права наемных работников, чтобы им не приходилось в ситуации крайней необходимости прибегать к восстанию.
В ЕС, конкретно, в Швеции по инициативе работодателей вводится 6-часовой рабочий день, так как при этом растет производительность труда, а в это время вы принимаете ТКУ, которое фактически и узаканивает и стимулирует увеличение рабочего дня и снимает все ограничения с применения сверхурочных работ, уменьшает защитные возможности профсоюзов в судах и вынуждает их отдавать преимущество другим защитным возможностям, таким как забастовки, например.
Принятие ТКУ – шаг назад в развитии демократии в Украине, шаг в сторону средневековья.
Принятием ТКУ депутаты начнут новую эру в новейшей истории Украины, сопровождаемую обострением социального противостояния в обществе, забастовками, массовыми митингами, отставками в органах государственного управления.
Призываем вас не голосовать «за» принятие ТКУ во втором чтении.




















Трудовий кодекс (законопроект №1658)

Загальний аналіз (сокращенный вариант с коментариями редакции «Свободных профсоюзов Днепропетровска»(СПД), полный текст см. на сайте КВПУ).

Законопроект №1658 не є кодексом, оскільки кодекс (лат. сodex - книга) – внутрішньо цілісний складний (має структурний поділ на частини, розділи і т.д.) нормативно-правовий акт, який є результатом кодифікації і забезпечує правове регулювання певної сфери суспільних відносин, об'єднуючи норми певної галузі (підгалузі) права.
У законопроекті №1658 відсутній цілий масив норм, що регулює діяльність профспілок
(у чинному КЗпП - Глава XVI), а такі основоположні і невід'ємні структурні групи норм трудового законодавства (правові інститути*), як соціальний діалог (ст.341, 342 проекту) та колективні трудові спори (ст.343 проекту), тільки позначені окремими статтями, що відсилають до інших законів.
Книга шоста «Колективні трудові відносини» проекту 1658 складається з 2-х глав,
які в свою чергу включають всього 3 (три!) статті, що є профанацією принципу кодифікації
*Правовий інститут— система відносно відокремлених від інших і пов'язаних між собою правових норм, які регулюють певну групу (вид) однорідних суспільних відносин
Законопроект №1658 не враховує повною мірою того, що працівник і роботодавець не є рівними суб'єктами правових відносин. Працівник завжди є слабшою стороною, особливо тепер, в умовах кризи, і необхідна ціла система правових заходів для його захисту.
У доповіді генерального директора Міжнародного бюро праці на 72-й сесії МОП (Женева, 1986) підкреслювалося наступне: "Основна мета розвитку трудового законодавства і, системи трудових відносин протягом багатьох десятиріч полягала в тому, щоб покінчити з фікцією цивільного права XIX сторіччя, яка проголошувала, що сторони індивідуального договору найму мають рівну силу, і тому вони повинні цілком самостійно визначати свої взаємовідносини"
Законопроектом №1658 порушується важливий для трудового права конституційний принцип збереження існуючих прав і свобод:
Стаття 22 Конституції України:
«Права і свободи людини і громадянина, закріплені цією Конституцією, не є вичерпними. Конституційні права і свободи гарантуються і не можуть бути скасовані.
При прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод».
Стаття 157 Конституції України:
«Конституція України не може бути змінена, якщо зміни передбачають скасування чи обмеження прав і свобод людини і громадянина…».

П о с т а т е й н и й а н а л і з
Стаття 3 ч.2*
2. Не вважаються дискримінацією у сфері праці передбачені цим Кодексом та законами обмеження прав і можливостей або надання переваг працівникам залежно від певних видів робіт, які стосуються віку, рівня освіти, стану здоров’я, статі, інших відповідних обставин, а також необхідності посиленого соціального та правового захисту деяких категорій осіб.

Коментарий СПД - КТО, где и как будет определять «певні види робіт»?-Это и есть дискриминация!!!!!!!

Законами і статутами господарських товариств (крім акціонерних), виробничих кооперативів, фермерських господарств, громадських організацій можуть встановлюватися переваги для їх засновників (учасників) і членів при наданні роботи, переведенні на іншу роботу та залишенні на роботі у разі вивільнення.

Коментарий –СПД Это конец свободному рынку труда, и конкуренции

Текст ч.2 ст.3 проекту у частині визначення відсутності ознак дискримінації не відповідає Конвенції МОП №111«Про дискримінацію в галузі праці та занять» 1958 року, згідно з якою «будь-яке розрізнення, недопущення або перевага відносно певної роботи, що ґрунтується на її специфічних вимогах, дискримінацією не вважається», що відрізняється від «обмеження прав і можливостей або надання переваг працівникам залежно від певних видів робіт, які стосуються віку, рівня освіти, стану здоров’я, статі, інших відповідних обставин», як це пропонується у законопроекті.

ст.12 ч.3. Якщо колективний договір не укладено, питання, що мають бути ним урегульовані відповідно до вимог цього Кодексу, регулюються нормативними актами роботодавця, погодженими з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) чи після проведення з ним консультацій, а в разі відсутності первинної профспілкової організації роботодавець погоджує ці питання з вільно обраними для ведення колективних переговорів представниками (представником) працівників.

Коментарий СПД – и какой дурак-работодатель будет при таком законе «укладать договори»? если при их отсутствии – он «царь и бог», это стимулирует уничтожать профсоюзы.

КВПУ:
Ст. 12 Роботодавцю надається право приймати нормативні акти у сфері праці шляхом видання наказів, розпоряджень, рішень (ч.1 ст.12).
Нормативний акт – це прийнятий уповноваженим державним чи іншим органом у межах його компетенції офіційний письмовий документ, який встановлює, змінює чи скасовує норми права, носить загальний чи локальний характер та застосовується неодноразово. Що ж до актів ненормативного характеру (індивідуальних актів), то вони породжують права і обов'язки тільки у того суб'єкта (чи визначеного ними певного кола суб'єктів), якому вони адресовані (Роз’яснення Президії Вищого арбітражного суду України №02-5/35 від 26.01.2000 р.).
Локальні нормативно-правові акти– це розпорядження керівників державних і громадських організацій (у вигляді наказів та інструкцій), прийняті у межах їх повноважень та регулюють їх службову і трудову діяльність.
(О. В. Зайчук, Н. М. Оніщенко. Теорія держави і права. Академічний курс. Підручник. Київ.
Юрінком Інтер 2006).
Чітко і зрозуміло не визначено порядок доведення нормативного акту до працівника (п.4 ст.12)
Роботодавець повинен доводити прийняті нормативні акти до відома всіх працівників (як?). Якщо нормативний акт стосується конкретного робочого місця чи конкретної посади (посадова інструкція, інструкція про порядок виконання робіт тощо), працівник знайомиться з ним під розписку у триденний строк (з якого моменту?).
Конституція України (стаття 57):
«Кожному гарантується право знати свої права і обов’язки. Закони та інші нормативно-правові акти, що визначають права і обов'язки громадян, мають бути до ведені до відома населення у порядку, встановленому законом.
Закони та інші нормативно-правові акти, що визначають права і обов'язки громадян, не доведені до відома населення у порядку, встановленому законом, є нечинними».

Коментарий СПД – некоторые работодатели уже давно отрабатывают «технологии доведения нормативных актов», так в Днепропетровске на ОАО «Завод «Днепропресс» начальник цеха вызвал двух!!! Рабочих, и «довел до них приказ по заводу о недопустимости давать интервью журналистам, когда рабочие попросили копию приказа, для ознакомления с ним общественности и СМИ, «приказ» быстро «исчез» в столе у начальника.

ст.18 Порядок оприлюднення норм трудового законодавства, вказаних у ст.12 проекту ТКУ (нормативні акти роботодавця) не встановлений.
1. Усі норми про працю (за виключенням індивідуальних норм визначених трудовим договором) є публічними та підлягають оприлюдненню у порядку визначеному цим Кодексом та рішенням Кабінету Міністрів України.
2. Органи влади та місцевого самоврядування забезпечують оприлюднення, безоплатний та вільний доступ до прийнятих ними відповідно до цього Кодексу актів. А роботодавці?

ст. 21* Необґрунтованим є встановлення вичерпного переліку основних прав працівників (стаття 21 проекту).
Навіть закріплені Конституцією України права і свободи людини і громадянина не є вичерпними (стаття 22).

ст.37 ч.2 Покладення на працівника виконання додаткових обов’язків «якщо обсяг роботи за трудовою функцією не забезпечує повну зайнятість працівника»

ст.60 ч.7,8,9,12* Cтрокові трудові договори – невиправдано розширене коло підстав для укладення строкових трудових договорів
7) з педагогічними, науково-педагогічними, науковими працівниками, призначення (обрання) на посаду яких, відповідно до закону, здійснюється за результатами конкурсу на визначений строк;
8) з творчими працівниками засобів масової інформації, організацій кінематографії, театрів, театральних і концертних організацій, цирків та іншими особами, які беруть участь у створенні та/або виконанні творів, професійними спортсменами відповідно до переліку професій, що затверджується Кабінетом міністрів України;
9) з керівником юридичної особи;
12) за бажанням працівника.
Це значно погіршує правове становище і створює умови для дискримінації за професійною ознакою, ставлячи вказані категорії працівників у менш сприятливі умови або становище порівняно з іншими особами та/або групами осіб. Застосування контрактної форми трудового договору з вищевказаними категоріями працівників не має правомірної, об’єктивно обґрунтованої мети, способи досягнення якої є належними та необхідними, що є порушенням Закону України «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні» №1263-VII від 13.05.2014 р.

ст. 65 ч.1* Переміщення без згоди працівника «без зміни істотних умов трудового договору».
Але ст.33 проекту не містить поняття «істотні умови», а тільки «обов’язкові і додаткові умови»

ст.68 ч.1 Тимчасове переведення – до шести місяців
ст.68 ч.2 Тимчасове переведення працівника на роботу до іншого роботодавця з оплатою праці середньою заробітною платою без встановлення строку

Коментарий СПД - сдача рабов в аренду ?

ст.30 Закріплення права роботодавця запроваджувати технічні засоби контролю
в односторонньому порядку з такої нечіткої підстави, як «особливості виробництва» (без визначення принаймні критеріїв встановлення таких особливостей), і можливості створення, таким чином, невиправданого психологічного тиску на працівника у процесі праці.
Не відповідає статті 32 Конституції України, яка забороняє втручання в особисте і сімейне життя, крім випадків, передбачених самою Конституцією,
а також статті 8 Конвенції Ради Європи «Про захист прав людини і основоположних свобод»

ст.48 ч.3* Застосування у трудовому праві поняття недійсності трудового договору притаманного цивільному праву.
Недійсність трудового договору або окремих його умов не тягне за собою обов’язок працівника повернути роботодавцеві отримані ним заробітну плату, інші матеріальні блага. Не передбачено обов’язку виплатити зарплату за час фактичного виконання роботи.

ст. 58 ч.2* Ознайомлення працівника з наказом про прийняття на роботу у семиденний строк з дня початку роботи

Коментарий СПД – 7 дней поработал, вроде как принятый по приказу, а на восьмой – оказалось, что занимался волонтерством?


ст. 92 п.2 ч.2 Звільнення за розголошення державної таємниці, комерційної або іншої захищеної законом інформації
Коментарий СПД – сейчас самой «тайной и секретной коммерческой и государственной тайной» у работодателей есть информация о ……твоей зарплате!!! Расскажешь теще – уволят!!!!

ст.93 п.1 ч.1 Звільнення на підставі виявленої невідповідності, якщо виявлена невідповідність є наслідком недостатньої кваліфікації працівника,
що підтверджується результатами атестації, іншими доказами

ст.93-98 Звільнення працівників без погодження з профспілкою

Коментарий СПД – то, что можно было решить «на месте» при согласовании с профсоюзом придется «тащить» в суд, теперь по каждому «чиху» - суды, профсоюзам это быстро надоест и они перейдут на забастовки….

ст 108 Звільнення одиноких матерів (діти віком до 15 років) на загальних підставах ст.93

ст 110 Звільненню працівників з підстав, передбачених статтями 86, 92, 93, 97 цього Кодексу, повинно передувати надання їм можливості надати докази, дати пояснення – відсутній механізм

ст. 134 Добавлено СПД (в тексте КВПУ нет)
Поділ робочого дня на частини
1. На роботах з особливими умовами і характером праці, а також у разі виконання робіт, обсяг яких змінюється протягом робочого дня (зміни), робочий день може бути поділений на частини з умовою, щоб загальна тривалість робочого часу протягом дня не перевищувала встановленої тривалості щоденної роботи. Поділ робочого дня на частини запроваджується роботодавцем відповідно до колективного договору або після проведення консультацій з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником). Оплата праці при поділі робочого дня на частини здійснюється в підвищеному розмірі (стаття 220 цього Кодексу).

Коментарий СПД – работник не сможет планировать свое свободное время, что фактически превращает его в крепостного, должного по желанию «хозяина» прибегать и «чего изволите?». Это рабство.

ст. 136 За відсутності первинної профспілкової організації (профспілкового
представника) п’ятиденний чи шестиденний робочий тиждень встановлюється роботодавцем самостійно

Коментарий СПД – мотивирует и стимулирует работодателя всячески ликвидировать профсоюз на предприятии.

ст. 141 Добавлено СПД (в тексте КВПУ нет)
новшество в сверхурочных:
3) необхідності закінчення розпочатої роботи, яка внаслідок непередбачених обставин чи випадкової затримки з технічних причин не могла бути закінчена в нормальний робочий час, якщо припинення її може призвести до псування або загибелі майна чи викликати загрозу життю або здоров’ю людей, а також у разі необхідності проведення невідкладного ремонту машин, верстатів, споруд або іншого устаткування, якщо їх несправність викликає зупинення робіт для значної кількості працюючих;

Коментарий СПД –это прямое увеличение рабочего дня для «выполнения плана по валу», за огрехи и неспособность работодателя организовать работу, рабочий должен расплачиваться своїм горбом, работая сверхурочно.

ст.150 Не потребує згоди профспілки залучення працівника до надурочних робіт Згідно зі статтею 141 проекту ТКУ, потрібна тільки згода працівника, а профспілку лише повідомляють

ст. 153* Режим роботи на умовах ненормованого робочого часу не узгоджується із загальними принципами визначеності і передбачуваності правового регулювання суспільних відносин і з принципом пріоритету інтересів працівника. Є достатні підстави вважати штучним розмежування надурочної роботи (ст.149 проекту ТКУ) та роботи на умовах ненормованого робочого часу, адже надурочними вважаються всі роботи понад встановлену тривалість робочого часу Встановлення режиму ненормованого робочого дня дає можливість роботодавцю змусити працівника працювати більше 40 годин на тиждень без додаткової оплати. Така робота об’єктивно підпадає під категорію примусової праці.

Коментарий СПД - беспредел !!!

159 Погодження профспілки не потрібне при залученні працівника до роботи у вихідні. Копія відповідного наказу передається їй наступного робочого дня після його підписання

Коментарий СПД – а если подписали приказ в пятницу, то следующий рабочий день – в понедельник, т.е. после отработки сверхурочных, и если случится в выходной травма, то приказа уже не будет , а травма будет не производственной, а бытовой –«сам вышел делать шабашку, никто его не просил».

ст.161 ч.5 Погодження профспілки не потрібне при залученні працівника до роботи у дні державних і релігійних свят – копія відповідного наказу передається їй наступного дня після його підписання

Коментарий СПД – то же см. выше - а если подписали приказ в пятницу, то следующий рабочий день – в понедельник, т.е. после отработки сверхурочных, и если случится в выходной травма, то приказа уже не будет , а травма будет не производственной, а бытовой –«сам вышел делать шабашку, никто его не просил».

ст. 183ч.3 Перенесення щорічної трудової відпустки за ініціативою роботодавця – без згоди профспілки.
За чинним КЗпП (ст.80) - за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником)

Коментарий СПД – рабство !!!

ст 267* Правила внутрішнього трудового розпорядку затверджуються роботодавцем за погодженням з профспілкою, а роботодавцем – суб’єктом малого підприємництва – самостійно

Коментарий СПД – ну да по понятию работодателя – по тюремным «понятиям» - беспредел !!!

ст. 291 Залучення жінок, які мають дітей віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда, до робіт у нічний час, надурочних робіт і робіт у вихідні дні, дні державних і релігійних свят – без згоди профспілки

Коментарий СПД – для наших рабовладельцев – все рабы равны

ст.360 ч.2* Дисциплінарним проступком є невиконання або неналежне виконання працівником трудових обов’язків, покладених на нього згідно з … нормативним актом роботодавця

Коментарий СПД – Украина – страна Революции Свободы и Достоинства превращается в тюрьму для народа

ст.394 Строк позовної давності для працівників – 1 рік, або 1 місяць (про звільнення, переведення на іншу роботу, незаконну відмову у прийнятті на роботу). Для роботодавця не встановлено

Коментарий СПД – так кто писал ТКУ и за чьи деньги

ст.396 ч.5 Обмеження кола відповідальних за проведення виплат незаконно звільненому працівнику тільки правонаступником у випадках неможливості поновлення на попередній роботі внаслідок ліквідації юридичної особи або припинення фізичною особою функцій роботодавця.
Чинна стаття 240-1 КЗпП встановлює, що у разі, коли працівника звільнено без законної підстави або з порушенням встановленого порядку, але поновлення його на попередній роботі неможливе внаслідок ліквідації підприємства, установи, організації, орган, який розглядає трудовий спір, зобов'язує ліквідаційну комісію або власника (орган, уповноважений управляти майном ліквідованого підприємства, установи, організації, а у відповідних випадках – правонаступника) виплатити працівникові заробітну плату за весь час вимушеного прогулу.
Порушення ст.22 Конституції України

Коментарий СПД – эти с…и и сейчас не платят, а потом это будет вообще законно, можно будет спокойно спать и не платить взяток прокуратуре

Прикінцеві та перехідні положення
п.6* У контексті розгляду джерел регулювання трудових відносин неприйнятне, запропоноване у Прикінцевих та перехідних положеннях, надання центральному «органу виконавчої влади з питань праці» права надавати роз‘яснення щодо застосування положень цього Кодексу, оскільки невизначеною є правова природа таких роз'яснень. Правом здійснювати офіційне тлумачення законів наділений тільки Конституційний Суд України (ст. 147 Конституції)

Коментарий СПД – ну прямо как в басне у Крылова про судью Осла.

Прикінцеві та перехідні положення
п.7* Абсолютно неприйнятною є пропозиція Прикінцевих та перехідних положень, що передбачає право керівників юридичних осіб, які знаходяться на території України, де ведуться дії, пов’язані з антитерористичною операцією, регулювати питання щодо встановлення робочого часу, часу відпочинку (включаючи право одночасного надання працівникам відпустки) умов та порядку виплати заробітної плати працівникам без застосовування вимог цього Кодексу

Новому Трудовому Кодексу Украині - НЕТ Банду Геть !
Просмотров: 656 | Добавил: KAMENYAR | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]