Свободные профсоюзы Днепропетровска

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Главная » 2014 » Ноябрь » 18 » Новий проект Трудового кодексу є неприйнятним
21:42
Новий проект Трудового кодексу є неприйнятним
Новий проект Трудового кодексу є неприйнятним та може призвести до зростання соціальної напруги у суспільстві, – незалежні профспілки
17.11.2014

У п’ятницю, 14 листопада, до Конфедерації вільних профспілок України надійшов проект Трудового кодексу. Його розробила робоча група Міністерства соціальної політики України під керівництвом заступника міністра Віктора Іванкевича без залучення соціальних партнерів. Проект Трудового кодексу має складну структуру (книги, розділи, параграфи, статті), містить 521 статтю, більшість з яких нечіткі та розмиті. Документ обтяжений новою термінологією, яка до цього не вживалася у чинних нормативно-правових актах і значно ускладнює сприйняття його змісту.



Запропонований проект ТКУ значно знижує правовий захист найманих працівників, бо звужує можливості профспілок захищати трудові і соціально-економічні права трудящих. На противагу Конвенції МОП №87 і Конституції України, які визначають колективними виразниками й захисниками прав трудящих саме профспілки. А згідно з проектом Трудового кодексу найманий працівник змушений буде самостійно захищати порушені права через суд. Невисока юридична грамотність українських трудящих і корумпованість судів призведуть до порушення прав найманих працівників і безкарності роботодавців. Бо у запропонованому документі взагалі відсутній розділ XVI теперішнього КЗпПУ «Професійні спілки. Участь працівників в управління підприємствами, установами, організаціями», внаслідок чого буде знищено організаційно-правовий механізм захисту профспілками прав трудящих, закріплених Законом «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» та іншими спеціальними нормативними актами.

Проект Трудового кодексу ставить у залежне становище найманого працівника, чим порушує конституційні засади не погіршення прав трудящих при ухваленні нових законодавчих актів.

Сторонами трудових правовідносин проекту визначаються працівник і роботодавець (стаття 50). Основною підставою виникнення трудових відносин є трудовий договір, який укладається між працівником та роботодавцем ( стаття 43) у письмовій формі. Але для працівників, які наймаються до роботодавця - суб’єкта малого підприємництва або роботодавця - фізичної особи, він може укладатися і в усній формі (статті 86). Та ще й ведення трудових книжок проектом Трудового кодексу України не передбачається.

Оприлюднений документ пропонує, щоб крім професійних спілок участь у трудових правовідносинах брали «інші уповноважені на представництво органи», проте які саме, не визначається ( стаття 51).

Про зміни в організації виробництва та праці роботодавець має лише поінформувати про це не пізніше двох тижнів до прийняття рішення (ст. 138 проекту ТКУ). Про зміну умов трудового договору, чи умов роботи працівник має бути попереджений роботодавцем не пізніше,ніж за місяць(ст. 125 проекту ТКУ). У разі припинення трудових правовідносин з ініціативи работодавця за невиконання чи неналежне виконанання працівником своїх обов’язків, роботодавець буде не зобов’язаний попереджати йогопро припинення трудових правовідносин і виплачувати компенсацію, якщо трудовим контрактом чи колективним договором не передбачено іншого порядку (ст. 162 проекту ТКУ).

Усіх працівників, які брали участь у страйку, у разі визнання його судом незаконним, протягом місяця роботодавець матиме змогу звільнити. Не важко здогадатися, що українські корумповані суди у подібних випадках прийматимуть рішення саме на користь роботодавця, а не нещадно експлуатованих ним найманих працівників.

Статтею 136 проекту Трудового кодексу України роботодавцеві надається право переводити працівника без його згоди строком до одного місяця на інше підприємство чи до іншого роботодавця. Працівника також можна буде перевести до іншого роботодавця за погодженням між роботодавцями (ст. 132 проекту ТКУ).

На переконання незалежних профспілок та їхнього лідера Михайла Волинця, зважаючи нанадзвичайно складну соціально-економічну і політичну ситуацію в Україні (зниження ВВП, падіння гривні, закриття підприємств, зростання безробіття, воєнні дії на Сході тощо), запропонований проект Трудового кодексу Україні є неприйнятним та може призвести до зростання соціальної напруги у суспільстві.
Просмотров: 660 | Добавил: KAMENYAR | Теги: профсоюз it, ТКУ, квпу | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]