Свободные профсоюзы Днепропетровска

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Главная » 2013 » Ноябрь » 25 » Незалежні профспілки вийшли на Євромайдан
19:27
Незалежні профспілки вийшли на Євромайдан
Незалежні профспілки вийшли на Євромайдан
25.11.2013

Три дні поспіль київський Майдан не змовкає. Кияни і гості столиці поспішають сюди хто коли може: зранку, вдень, увечері, вночі, щоб заявити на повен голос: «Ми хочемо жити у Європі!». КВПУ не залишилася осторонь - дружно влилася у ряди мітингувальників.

На нинішньому Майдані, як і кілька років тому, вітер з дощем січе в обличчя й тріпоче жовто-сині прапори, та ніхто не поспішає залишати його, навпаки – люду час від часу більшає. Що змусило їх сюди прийти? Мрія про прекрасне майбутнє, бажання жити і працювати у європейській державі з європейськими стандартами, здобувати освіту у престижних навчальних закладах Європи, вільно подорожувати. Таких громадян вийшло на українські Майдани тисячі: молодих, літніх і зовсім юних.

На імпровізовану трибуну на столичному Євромайдані піднімалися по черзі відомі політики, громадські діячі, письменники, артисти, молоді активісти. Зміст їхніх промов: «Україна має бути у ЄС. Майбутнє країни – у наших руках. Ми хочемо будувати Європу в Україні». Таку ж позицію займає й Конфедерація вільних профспілок України. Тому на Євромайдан у Києві вийшли її лідери й активісти. А голова КВПУ Михайло Волинець виступив перед мітингувальниками.

«Тут зібралися ті, кому не байдуже доля країни, хто думає про майбутнє своїх сімей, хто ставить питання, чи можна так далі жити, – сказав лідер незалежних профспілок України. – А хіба можна жити й мовчати, коли тобі не виплачують лікарняні і зарплату, коли 60% бізнесу працює в тіні, а людей змушують до нелегальної рабської праці. Я прийшов сюди не один, а з лідерами незалежних профспілок – головою Вільної профспілки медичних працівників України Олегом Панасенком, віце-президентом ПАЛС та головою профспілки бортпровідників компанії «АероСвіт» Веніаміном Тимошенком та іншими. До речі, ви повинні пам’ятати ту кричущу ситуацію, коли один з олігархів знищив авіакомпанії «АероСвіт» та Донбасаеро», залишивши без роботи більше чотирьох тисяч працівників, яким заборгували понад 150 млн грн зарплати. Ви можете згадати й про свої колективи чи знайомих, які опинилися у подібній ситуації.

Тут сьогодні також представники незалежних профспілок Києва і Київської області, і ми будемо з вами разом відстоювати наші права на гідну працю. Ми будемо стояти тут до тих пір, поки не змінимо ситуацію в країні і не змусимо владу звернути увагу на всі наші вимоги. Я стою на цій трибуні і згадую, як кілька років тому тут, на цьому ж місці, ми проводили податковий Майдан. Там були підприємці, які заробляють небагато, але влада посягнула й на цей їхній заробіток, через що вони й вийшли протестувати. Згодом вони створили Вільну профспілку підприємців України, яка структурувалася у міжнародну організації Streetnet та Міжнародну конфедерацію профспілок - вони зрозуміли, що існують механізми, з допомогою яких можна ефективно боротися за свої права.

Недавно, 12 листопада, Конфедерація вільних профспілок України проводила свій черговий, VII з’їзд. Ми не знали, що у цей же час представники старих профспілок спільно з представниками Партії регіонів зустрічалися з Президентом України, і просили його відтермінувати хоча б на рік підписання Угоди про асоціацію з Європейським союзом. Ми не здогадувалися про такі наміри, але у цей же час наш з’їзд ухвалив Резолюцію з вимогами до влади підписати Угоду у Вільнюсі. Ми звернулися до всіх людей, яким небайдужа доля України, зробити все можливе для цього. Я вкотре запевняю усіх, що шахтарі, вчителі, медики, авіатори - всі, хто структурований у незалежний профспілковий рух, разом з вами. Уранці я повернувся з Донбасу, де спілкувався з шахтарськими колективами, а також побував на Євромайдані у Донецьку біля пам’ятника Тарасу Шевченку. Люди налаштовані рішуче, багато з них уже прямують на київський Євромайдан, хоча їм всіляко перешкоджають це зробити. Дуже важливо, що сьогодні на заяву Кабміну відреагувала вся Україна і символічно, що це збігається з Днем свободи, початком помаранчевої революції і податкового майдану. Я переконаний, ми переможемо! Слава Україні!»

Це було у суботу, а вже у неділю багатотисячна хода під прапорами України та Євросоюзу «За європейську Україну» пройшла від пам’ятника Тарасу Шевченку до Європейської площі, де відбулося народне віче. Маніфестанти скандували: «Україна – це Європа!». Серед багатотисячного натовпу були й незалежні профспілківці, у тому числі заступник голови КВПУ та голова КМО КВПУ Петро Тулей, голова Всеукраїнської профспілки «Захист справедливості» Віктор Стратан та інші, а також представники КВПУ з регіонів, яким попри перепони вдалося дістатися до Києва. Зокрема, голова Молодіжного комітету КВПУ Луганської області Павло Лисянський та інші. Маніфестанти налаштовані стояти на київському Євромайдані доти, доки влада не підпише у Вільнюсі угоду про асоціацію з Євросоюзом. Двері для України відчинені. І вся Європа, світова громадськість підтримують українців в їхньому прагненні стати частиною Європи. Іншого вибору у нас просто немає.
Просмотров: 676 | Добавил: KAMENYAR | Теги: Незалежні профспілки, Євромайдан | Рейтинг: 1.0/1
Всего комментариев: 1
1 DK  
0
Я конечно сочувствую трудящимся нашей страны и поддерживаю в ихней борьбе.
Однако эта акция без сомнения - глупость. Опыт Прибалтики, Румынии, Венгрии, Болгарии говорит о чудовищном сокращении рабочих мест, массовом закрытии предприятий. При этом закономерна формула: чем позднее страну взяли в ЕС, тем хуже в ней обстоит дело с производством, экономикой и всем что с этим связано. Ведь даже те условия какой-то там ассоциации Украины с ЕС влекут за собой СОКРАЩЕНИЕ производства и СОКРАЩЕНИЕ рабочих мест. Ожидать, что именно многомиллионной армии украинских рабочих ЕС создаст все благоприятные условия для труда и достойной жизни - наивно и архи глупо. Кто руководит независмыми профсоюзами? Какого уровня мышление их руководителей или каков средний анализ по палате, если они управляются сообща? Неужели трудящиеся страны так сильно обнищали интеллектуально? В последнее мне не хотелось бы верить.

Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]