Свободные профсоюзы Днепропетровска

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Главная » 2013 » Сентябрь » 21 » Незалежні профспілки Росії занепокоєні узаконенням рабства
01:52
Незалежні профспілки Росії занепокоєні узаконенням рабства
19.09.2013

На початку літа Держдума Росії ухвалила закон, яким легалізувала неконтрольоване ввезення трудових мігрантів в рамках підготовки до першості світу з футболу 2018 року. Окрім того, російські незалежні профспілкові організації занепокоєні тим, що в країні фактично узаконюють рабство.


 

Мова йде про федеральний закон № 108 про підготовку до чемпіонату світу з футболу 2018 року, ухвалений у червні Держдумою, схвалений Радою Федерації та підписаний президентом. Юристи з Конфедерації праці Росії (КТР), однієї з небагатьох реально незалежних профспілкових організацій країни, виявили в ньому положення, які фактично узаконюють рабство. Наприклад, закон скасовує необхідність отримувати дозвіл на роботу для іноземців, залучених до будівництва спортивних та інфраструктурних об'єктів для проведення футбольного чемпіонату. Тобто, скасовується система квотування іноземної робочої сили. Крім того, у разі укладення трудового договору дозволяється залучати робочу силу і без повідомлення про це таких державних структур, як  територіальних органів Федеральної міграційної служби, служб зайнятості та податкових органів. Це означає, що мігрант потрапляє у повне  володіння роботодавця й не потрапляє у поле зору державного нагляду .

Новий закон дозволяє роботодавцю вільно встановлювати для таких працівників «ненормований робочий день». Окрім того стосовно мігрантів фактично скасовується ряд статей Трудового кодексу РФ: 113 ( « Заборона роботи у вихідні та святкові дні» ) , 152 ( «Оплата понаднормованої роботи» ), 153 ( «Оплата праці у вихідні та святкові дні» ) і 154 ( «Оплата праці в нічний час »).

Як зазначають в  КТР, для будівництва спортивних та інфраструктурних об'єктів до чемпіонату в Сочі необхідно «всього» близько 100 тис. робочих рук. Нині, за даними прес-служби краснодарського губернатора, там працює 80 тис. робітників й 70 % з них – мігранти. 

Законодавча новація  дозволить виводити мігрантів за межі російського правового поля, й вони фактично опиняться у положенні рабів. Наприклад, господар зможе їх змусити працювати весь тиждень у цілодобовому режимі й нічого не платити за понадурочний час. Адже на об'єктах чемпіонату це буде легально. Крім того, важко буде перевірити, будують іноземці стадіон чи, скажімо, елітний житловий квартал.

Наразі  КТР розглядає можливість оскаржити скандальний закон як у російських, так і в міжнародних інстанціях.

За матеріалами: КТР

Просмотров: 615 | Добавил: union-free | Теги: Рабство | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]