Свободные профсоюзы Днепропетровска

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Главная » 2014 » Февраль » 5 » На допомогу протестувальникам
09:15
На допомогу протестувальникам


04.02.2014

Влада та роботодавці завжди хочуть завести суспільство і громадян у певний коридор, тобто через закони і підзаконні акти створюють умови для того, щоб люди працювали за мізерні зарплати, не могли протестувати, коли їм вчасно не забезпечують належних компенсацій та соціальних виплат або забирають половину регресних і пенсій, як у випадку з чорнобильцями та афганцями. Для того, щоб люди не могли протестувати, увалюються закони, які порушують право на мирні зібрання і протести. Так як це сталося 16 січня цього року, коли були внесені зміни до низки законів. Лише під тиском опозиції та протестувальників їх було скасовано.


Подібна ситуація складається і у зв’язку з положеннями Закону «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)». Якщо пройти процедуру, визначену цим законом, від початку трудового спору і до страйку, то стає зрозумілим, що застрайкувати в Україні майже неможливо. Та ще й страйкарів можуть притягнути до матеріальної, адміністративної чи кримінальної відповідальності за порушення процедури чи нанесення шкоди власникові.

Конфедерація вільних профспілок України пропонує один із способів, як обійти затяжну і принизливу процедуру трудового спору (конфлікту) та відразу застрайкувати і не нести за це відповідальності, а й навіть отримати за ці дні середню зарплату.

Така можливість та право надаються чинним законодавством України, зокрема, ст. 113 та ст. 153 Кодексу законів про працю (КЗпП) та ст. 6 Закону «Про охорону праці» та ст. 12 Закону  «Про оплату праці»:

Кодекс законів про працю України:

Стаття 113 «Порядок оплати часу простою, а також при освоєнні нового виробництва (продукції)»:

         «…За час простою, коли виникла виробнича ситуація, небезпечна для життя чи здоров'я працівника або для людей, які його оточують, і навколишнього природного середовища не з його вини, за ним зберігається середній заробіток».

Стаття 153 «Створення безпечних і нешкідливих умов праці»:

«…Умови праці на робочому місці, безпека технологічних процесів, машин, механізмів, устаткування та інших засобів виробництва, стан засобів колективного та індивідуального захисту, що використовуються працівником, а також санітарно-побутові умови повинні відповідати вимогам нормативних актів про охорону праці.

Власник або уповноважений ним орган не вправі вимагати від працівника виконання роботи, поєднаної з явною небезпекою для життя, а також в умовах, що не відповідають законодавству про охорону праці.

Працівник має право відмовитися від дорученої роботи, якщо створилася виробнича ситуація, небезпечна для його життя чи здоров'я або людей, які його оточують, і навколишнього середовища».

Закон України «Про охорону праці»

Стаття 6 «Права працівників на охорону праці під час роботи»

«…Працівник має право відмовитися від дорученої роботи, якщо створилася виробнича ситуація, небезпечна для його життя чи здоров'я або для людей, які його оточують, або для виробничого середовища чи довкілля.

За період простою з причин, які виникли не з вини працівника, за ним зберігається середній заробіток».

Закон України «Про оплату праці»

Стаття 12 «Інші норми і гарантії в оплаті праці»:

«Норми оплати праці (за роботу в надурочний час; у святкові, неробочі та вихідні дні; у нічний час; за час простою, який мав місце не з вини працівника; при виготовленні продукції, що виявилася браком не з вини працівника; працівників, молодше вісімнадцяти років, при скороченій тривалості їх щоденної роботи тощо) і гарантії для працівників (оплата щорічних відпусток; за час виконання державних обов'язків; для тих, які направляються для підвищення кваліфікації, на обстеження в медичний заклад; для переведених за станом здоров'я на легшу нижче оплачувану роботу; переведених тимчасово на іншу роботу у зв'язку з виробничою необхідністю; для вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років, переведених на легшу роботу; при різних формах виробничого навчання, перекваліфікації або навчання інших спеціальностей; для донорів тощо), а також гарантії та компенсації працівникам в разі переїзду на роботу до іншої місцевості, службових відряджень, роботи у польових умовах тощо встановлюються Кодексом законів про працю України та іншими актами законодавства України.

Норми і гарантії в оплаті праці, передбачені частиною першою цієї статті та Кодексом законів про працю України, є мінімальними державними гарантіями». 


Образец

 

Руководителю предприятия

(ФИО)

рабочего участка (цеха)

 (ФИО)

табельный номер

 


 

Заявление

     21.01. 2014 г. во вторую смену я не смог выполнить наряд по причине отсутствия возможности соблюдения условий техники безопасности – отсутствие СИЗ  (рукавиц), что привело к простою из-за производственной  ситуации, возникшей не по моей  вине, опасной для моего здоровья и жизни. Предлагаю оплатить мне вынужденный простой во вторую смену 21.01.2014 г. по среднему заработку в соответствии со ст.ст. 113 и 153 КЗоТ Украины, ст. 6 Закона «Об охране труда» и ст.12 Закона «Об оплате труда».

 

 

                  Дата                                                                                 Подпись       

Просмотров: 627 | Добавил: union-free | Теги: страйк, Майдан | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]