Свободные профсоюзы Днепропетровска

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Главная » 2019 » Август » 3 » Кодексу Рабства - НЕТ !
17:16
Кодексу Рабства - НЕТ !
Или
КАКИЕ УГРОЗЫ УХУДШЕНИЮ ТРУДОВЫХ И КОНСТИТУЦИОННЫХ ПРАВ УКРАЇНСЬКОМУ НАРОДУ НЕСЕТ «ТРУДОВОЙ КОДЕКС ПАПИЕВА-ГРОЙСМАНА»?..

В связи с заявлением лидеров новой политичесой силы в Украине – партии «Слуга народа», которая получила в период Третьего мирного Майдана – выборов в Украине Президента и депутатов в 2019 году беспрецендентный вотум доверия народа на фоне протеста против погрязшего в коррупции старого политического руководства, о намерении отказаться от КЗоТ Украины и принять новый ТКУ (Трудовой Кодекс Украины), мы начинаем размещать критику отдельных статей ТКУ с точки зрения членов Вільної профспілки «Спартак». Приглашаем к совместному обсуждению и взаимной конструктивной критике. Итак, «Книга первая»:

ТРУДОВИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

КНИГА ПЕРША

Загальні положення
Глава 1. Основні положення

Стаття 5. Особливості регулювання відносин окремих категорій працівників

6. Трудове законодавство не застосовується у разі, якщо:
фізична особа виконує роботу за цивільно-правовим договором.
фізична особа виконує зобов’язання, відповідно до цивільного договору.
8. У разі якщо в судовому порядку буде встановлено, що відносини за цивільним договором фактично є трудовими відносинами, до таких відносин застосовуються норми цього Кодексу.

Спартак : Это лазейки для массового мошенничества, безграмотные и бедные люди судиться не будут… необходимо внести конкретные уточнения в Кодек какие работы могут относиться к гражданскому и гражданско-правовому договору .

Стаття 9. Обчислення строків, пов’язаних з трудовими відносинами
1. Строки виникнення і припинення трудових прав та обов’язків обчислюються роками, місяцями, тижнями, днями і визначаються цим Кодексом, колективним договором, трудовим договором, рішенням суду.
До строків звернення до органів з розгляду трудових спорів застосовуються положення цивільного законодавства щодо перебігу строків позовної давності.

Спартак : то есть, долги по зарплате свыше трех лет «простят»? это грабеж на большой дороге… Это урезание конституционных прав на зарплату….ст.22 и ст.43 Конституции Украины.

Глава 2. Нормативно-правові та інші акти, що регулюють трудові відносини

Стаття 10. Система нормативно-правових та інших актів, що регулюють трудові відносини
3. У випадках, передбачених трудовим законодавством, колективними угодами та колективними договорами, трудові відносини можуть регулюватися нормативними актами роботодавця.
……………………………….
Стаття 12. Нормативні акти роботодавця
1. Роботодавець має право видавати нормативні акти у сфері праці шляхом видання наказів, розпоряджень, рішень тощо.

Спартак : «тощо» и других неопределенностей в Законе не должно быть.(иначе возможно,например, в виде писем, обращений и т.п., которые имеют неопределенную силу, не несут никакой ответственности работодателя, но которые будут «обязательны» для подчиненных, за счет психологического давления).

2. Нормативні акти видаються роботодавцем приймаються самостійно і не можуть суперечити актам трудового законодавства, генеральній, галузевій (міжгалузевій), територіальній угодам, колективному договору.
У випадках, передбачених цим Кодексом, колективними угодами, колективними договорами, нормативні акти видаються роботодавцем з урахуванням пропозицій або за погодженням, або після проведення консультацій з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником). У разі відсутності первинної профспілкової організації роботодавець приймає нормативні акти самостійно.

Спартак : в такой редакции останется только одно «або»: «після проведення консультацій», что фактически означает «самостійно», следствием этого будет полный развал «социального партнерства», переговорного процесса по заключению коллективных трудовых договоров и переход профсоюзов на позиции жесткого противостояния и развития забастовочных методов «достижения компромиссов»… Трудно заранее предугадать сколько будет от этого пользы и сколько вреда каждой из трех сторон…

У разі якщо у роботодавця діють декілька первинних профспілкових організацій, нормативні акти видаються роботодавцем з урахуванням пропозицій або за погодженням, або після проведення консультацій з утвореним ними спільним представницьким органом на засадах пропорційного представництва. У випадках, коли спільного представницького органу не утворено, нормативні акти видаються роботодавцем з урахуванням пропозицій або за погодженням, або після проведення консультацій з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником), що об’єднує більшість працівників, які працюють у даного роботодавця.

Спартак : большинство – это больше 50%, а такого может и не быть, что тогда? Ни с кем ? Это положение абсолютно не жизнеспособное – ни о чем….

3. Якщо колективний договір не укладено, питання, що мають бути ним врегульовані відповідно до вимог цього Кодексу, регулюються нормативними актами роботодавця, погодженими з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) або після проведення з ним консультацій. У разі відсутності первинної профспілкової організації роботодавець погоджує ці питання з вільно обраними представниками (представником) працівників, а в разі відсутності таких представницьких органів роботодавець самостійно приймає такі нормативні акти.

Спартак : это будет стимулировать работодателя на отказ от заключения коллективного договора и давление на профсоюзы и их представителей и ликвидацию профсоюзов на предприятиях, тогда профсоюзы будут вынуждены перейти к радикальным формам отстаивания прав.

4. Роботодавець зобов’язаний довести видані нормативні акти до відома всіх працівників. Якщо акт стосується конкретного робочого місця чи конкретної посади (посадова інструкція, інструкція про порядок виконання робіт тощо), працівник ознайомлюється з ним під розписку у триденний строк з дня його видання.

Спартак : довести «до всех» или довести «до каждого»? Это существенная разница – или через объявление, которое не все читают, или под роспись каждому.

В случае принятия статьи 12 в таком виде, необходимо внести дополнительную или усилить имеющуюся ответственность работодателя за препятствование профсоюзной деятельности. В любом случае статья 12 в таком виде приведет к существенному обострению и противостоянию профсоюзов и работодателей.

Глава 3. Суб’єкти трудових відносин
Стаття 18. Сторони та суб’єкти трудових відносин
1. Сторонами трудових відносин є працівник і роботодавець.
2. Суб’єктами, які можуть брати участь у трудових відносинах, є:
1) професійні спілки, їх організації та об’єднання профспілок, а на локальному рівні (підприємство, установа, організація, фізична особа роботодавець) у разі відсутності первинної профспілкової організації вільно обрані працівниками представники (представник);

Спартак : абсолютно не корректный пункт, так как противоречит Закону о профсоюзах и Закону О коллективных трудовых спорах… Является вмешательством во внутренние дела профсоюзов, сужает их конституционные права, что недопустимо (ст. 22 КУ). Корректная формулировка такая:

1) професійні спілки, їх організації та представники, об’єднання профспілок, а на локальному рівні (підприємство, установа, організація, фізична особа роботодавець) професійні спілки, їх організації та представники, об’єднання профспілок та вільно обрані працівниками представники (представник);

Стаття 19. Працівник
2. Працівником може бути особа, яка досягла шістнадцятирічного віку. Для окремих категорій працівників законом може бути встановлено вищий віковий ценз
3. Працівником може бути особа, яка досягла п’ятнадцятирічного віку, з якою трудовий договір укладається за наявності письмової згоди одного з батьків або особи, яка їх замінює.
4. Для підготовки молоді до праці допускається прийняття на роботу учнів загальноосвітніх і професійно-технічних навчальних закладів (для виконання легкої роботи, що не завдає шкоди здоров’ю і не порушує процес навчання) у вільний від навчання час після досягнення ними чотирнадцятирічного віку за письмовою згодою одного з батьків або особи, яка їх замінює. Перелік видів легкої роботи, до виконання якої можуть залучатися особи, які не досягли п’ятнадцятирічного віку, затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері праці та соціальної політики.

Спартак : легализация детского труда практически без ограничения возраста.
Как минимум, надо обязательно добавить «під час канікул» иначе будет противоречить : «не порушує процес навчання» той же статьи :

4. Для підготовки молоді до праці допускається прийняття на роботу учнів загальноосвітніх і професійно-технічних навчальних закладів (для виконання легкої роботи, що не завдає шкоди здоров’ю і не порушує процес навчання) у вільний від навчання час «під час канікул» після досягнення ними чотирнадцятирічного віку за письмовою згодою одного з батьків або особи, яка їх замінює та керівника учбового закладу, де навчається дитина.

Стаття 21. Основні обов’язки працівника
1. Основними обов’язками працівника є:
особисте і сумлінне виконання своїх обов’язків за трудовим договором;
дотримання трудової дисципліни і правил внутрішнього трудового розпорядку, вимог нормативних актів роботодавця;
виконання встановлених норм праці та завдань роботодавця;
дотримання вимог нормативно-правових актів з охорони праці;
дбайливе ставлення до майна роботодавця;
негайне повідомлення роботодавця про загрозу життю чи здоров’ю працівників, збереженню їхнього майна;
повідомлення роботодавця про причини відсутності на роботі;
повага честі, гідності та інших особистих немайнових прав роботодавця;
відшкодування шкоди, заподіяної майну роботодавця винними діями під час виконання трудових обов’язків;
нерозголошення державної чи комерційної таємниці та іншої захищеної інформації;
інші обов'язки, передбачені законом, колективним договором, трудовим договором з працівником або нормативним актом роботодавця.

Спартак : слишком много неопределенных и неоднозначных формулировок: «інші, інших, іншої, дбайливе ставлення, сумлінне виконання», которые не несут конкретики, но могут использоваться для психологического и юридического давления на работника…

Стаття 23. Основні права роботодавця
1. Основними правами роботодавця є:
право на добір працівників, у тому числі шляхом проведення конкурсу, тестування;
………………………………………………….
право на укладення, зміну та розірвання трудового договору з працівником;

Спартак : необходимо уточнение: право на укладення, зміну та розірвання трудового договору з працівником у відповідності (згідно до) закону;

…………………………………………
право на застосовування до працівників, винних у невиконанні своїх трудових обов’язків, дисциплінарного стягнення;

Спартак : дисциплинарное наказание может применяться только за нарушение трудовой дисциплины и правил внутреннего трудового распорядка, а не всех трудовых обязанностей, так, например, за не выполнение плановых (экономических) показателей следует экономическое наказание – лишение премии, выплата зарплаты пропорционально выполненной работе и т.п., но не дисциплинарное – выговор, увольнение….

право на відшкодування шкоди, заподіяної працівником внаслідок невиконання або неналежного виконання ним своїх трудових обов’язків;

Спартак : надо уточнить: «безпосередньої шкоди»… к упущенной выгоде это не имеет отношения… и, к тому же: «частини шкоди, згідно до закону» - сегодня есть ограничения на высчеты из зарплаты, что есть конституционной защитой права работника на зарплату (ст.ст.22,43 КУ) и полная компенсация абсолютно не приемлема, так как данный вид потерь является частью предпринимательских рисков (работников набирает работодатель, условия работы создает он же, свои риски предприниматель закладывает в прибыль) , поэтому перекладывание предпринимательских рисков на наемных работников не логично и противоконституционно…

……………………………..
право на формування кваліфікаційних вимог до своїх працівників.

Спартак : права – это для всех, а для формирования квалификационных требований необходима соответстующая унификация квалификационных показателей, поэтому необходимо восстановить ЕТКС - ст.13 Кодекса в первом чтении:
Стаття 13. Акти нормативно-технічного характеру
1. Тарифно-кваліфікаційні довідники, державні стандарти та інші відповідні акти нормативно-технічного характеру, що регулюють трудові відносини, є обов’язковими для застосування, якщо інше не передбачено цим актом.

Перелік прав роботодавців, визначений цією статтею, не є вичерпним.

Спартак : права работодателя – это фактически права на ограничение прав и свобод нанятых им граждан, работодатель на производстве – носитель властных полномочий, поэтому, перечень этих прав не может быть «не є вичерпним», а по аналогии права должен быть ограничен, как права чиновников в ч.2 ст.19 Конституции Украины.

Стаття 24. Основні обов’язки роботодавця
1. Основними обов’язками роботодавця є:
…………………………………………..
Перелік обов’язків роботодавців, визначений цією статтею, не є вичерпним.

Спартак : это как ???

Стаття 26. Встановлення вимог до працівників
3. Вимоги до працівників, що встановлюються кваліфікаційними характеристиками, є рекомендаційними, якщо законодавством не визначена їх обов’язковість.
4. Законодавством може встановлюватися вимога щодо допуску працівників до окремих видів робіт лише за наявності документа про присвоєння відповідної кваліфікації.

Спартак : поэтому необходимо восстановить ЕТКС ст.13 Кодекса в первом чтении:
Стаття 13. Акти нормативно-технічного характеру
1. Тарифно-кваліфікаційні довідники, державні стандарти та інші відповідні акти нормативно-технічного характеру, що регулюють трудові відносини, є обов’язковими для застосування, якщо інше не передбачено цим актом.

Далее будет..
Просмотров: 666 | Добавил: KAMENYAR | Теги: кодекс рабства, Зеленский, трудовой кодекс, профсоюз Спартак, Слуга Народа, рабский трудовой кодекс, ТКУ, свободные профсоюзы днепропетровска | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]