Свободные профсоюзы Днепропетровска

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Главная » 2015 » Январь » 25 » Давос -2015: Світу потрібна нова бізнес-модель
12:34
Давос -2015: Світу потрібна нова бізнес-модель
Давос -2015: Світу потрібна нова бізнес-модель
22.01.2015

«Глобальна економічна система працює незадовільно для шестимільярдного населення», - попереджають лідери профспілкового руху на Всесвітньому економічному форумі в Давосі.

Трудівникам та їхнім сім'ям необхідна нова бізнес-модель, здатна зупинити розпад демократії та економік. А світу потрібні інвестиції та робочі місця. Про це говорила генеральний секретар Міжнародної конфедерації профспілок Шаран Барроу.

Масове безробіття, недовіра установам, зростання нерівності та екстремізм - глобальні ризики для трудящих, роботодавців і лідерів країн.

Глобальне опитування МКП, яке проводиться в 14 країнах, виявило такі факти:

- Лише кожен другий вважає, що наступному поколінню будуть доступні гідні робочі місця;

- 78% вважають, що економічна система служить лише заможним, а не є справедливою для більшості;

- 62% світового населення хоче приборкання корпоративної влади.

«Сама природа корпоративної мотивації інвестування в рівний розподіл підривається її ж власною бізнес-моделлю. Це дві сторони однієї медалі: бізнесу необхідні трудящі, а трудящим потрібні справедливі роботодавці. Зараз бізнес підводить свою сторону. Сьогоднішня модель ведення бізнесу несприятлива як для населення, так і для економіки, стабільності та демократії», - заявила Шаран Барроу.

«Скорочення нерівності доходів і зміна тенденції зниження частки оплати праці в структурі продуктивності та прибутків повинні стати центральними аспектами «всеосяжного зростання », - зазначив генеральний секретар Профспілкового консультативного комітету при Організації економічного розвитку і співробітництва (ОЕСР), головний економіст МКП Джон Еванс.

Він також попередив, що прогноз на 2015 рік щодо зростання робочих місць несприятливий. Скорочення попиту та дефляція в Європі ставить існування багатьох робочих місць під загрозу.

З 1980-х років збільшення реальної зарплати не відповідало темпам зростання продуктивності. І тепер ми бачимо результат цього: за даними ООН, глобальна частка оплати праці впала з 62% до 54%.

«Підвищення заробітної плати і скорочення нерівності разом з державними інвестиціями – основні елементи плану відновлення, – вважає Джон Еванс. – Лідери уряду і бізнесу мають на руках всі інструменти для відчутної зміни життя трудящих. 33 мільйони робочих місць може бути створено тільки в країнах «великої двадцятки» при скоординованому зростанні та інвестиціях в інфраструктуру. Мінімальна заробітна плата, на яку можна жити, зміцнення колективних переговорів, обмеження зайвих виплат топ-менеджерам, дотримання стандартів МОП в ланцюжках поставок – це заходи, які повинні реалізувати лідери».

Джон Еванс також додав, що економічне моделювання показує, що при збільшенні державних інвестицій та збільшенні частки оплати праці у ВВП на 1-5%, економічне зростання країн «великої двадцятки» може досягти 5,84%.

На Форумі у Давосі лідери профспілкового руху запропонували план збільшення інвестицій та робочих місць, оплати праці та соціального захисту. Він передбачає:

- Перехід до політики інвестування у створення якісних робочих місць;

- Забезпечення мінімальної заробітної плати, на яку можна прожити, ведення колективних переговорів, прогресивне оподаткування та соціальний захист;

- Приборкання корпоративної влади і викорінення рабства;

- Справедливе рішення проблеми зміни клімату та перехідний період для трудящих та їхніх громад;

- Економічне управління, яке вимагає планів щодо скорочення боргу для країн, де заходи жорсткої економії руйнують економіку.

Просмотров: 603 | Добавил: KAMENYAR | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]