Свободные профсоюзы Днепропетровска

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Главная » 2014 » Апрель » 5 » Поспішні кроки влади можуть призвести до соціального вибуху - М. Волинець 04.04.2014 Урядовий законопроект №4575 «Пор внесення змін до Закон
06:59
Поспішні кроки влади можуть призвести до соціального вибуху - М. Волинець 04.04.2014 Урядовий законопроект №4575 «Пор внесення змін до Закон

Поспішні кроки влади можуть призвести до соціального вибуху - М. Волинець

 

04.04.2014

 

Урядовий законопроект №4575 «Пор внесення змін до Закону України «Про державний бюджет України на 2014 рік» передбачає істотне скорочення доходів та видатків держбюджету. Зокрема, дохідна частина зменшується з 395,3 млрд грн. до 372,93 млрд грн., а видатки – з 462,2 млрд грн. до 436,76 грн (-25,45 млрд грн.). Голова Конфедерації вільних профспілок України Михайло Волинець прокоментував ці зміни Держбюджету-2014.


 

«Це – неприпустима ситуація, коли у держбюджеті зменшуються видатки на соціальні програми і заморожуються зарплати, пенсії та прожитковий мінімум за суттєвого зростання цін на енергоносії, житлово-комунальні та інші послуги, зокрема на газ, опалення, транспортні перевезення. Бо це одразу призведе до подорожчання у всіх галузях економіки і зростання безробіття.

Найприкріше, що уряд, перед тим, як переглянути Держбюджет-2014, не провів консультацій із профспілками. Міністерства фінансів та економіки фактично самостійно вирішували, кому й на скільки скоротити фінансування. Нагадаю необґрунтовані коментарі Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка щодо фінансування вугільної галузі. Він поспішно, не проаналізувавши цифр і не вивчивши належним чином ситуації, заявив, що у вугільній галузі з виділених держбюджетом тринадцяти мільярдів гривень десять розкрадають. Насправді ж із них 9 млрд грн витрачається на виплату зарплат шахтарям, а решта видатків передбачалася на капітальне будівництво, придбання засобів індивідуального та колективного захисту, безпечних умов роботи і охорону праці.  

До того ж у Держбюджеті закладалися кошти на фінансування не тільки вугільних, а й торфопереробних підприємств та реструктуризацію торфовидобувної промисловості, під чим розуміється закриття шахт і торфопереробних підприємств. Якщо не провести необхідних у цьому випадку заходів, то Донбас та й інші вугле- й торфодобувні регіони перетворяться на зони екологічного лиха. Бо, наприклад, у Донбасі шахтні води потраплять до водоносних пластів і спочатку забруднять їх, а потім можуть навіть вилитися в Азовське море. Тобто буде завдано непоправної шкоди екологічній системі. Окрім цього можливе підтоплення десятків шахтарських міст, сотень тисяч гектарів сільськогосподарських угідь. З огляду на це, просто необхідно уже найближчим часом повернутися до перегляду Держбюджету і відповідно скоригувати його.

Законом №4575 передбачено й зменшення інших видатків на вугільну галузь. Наприклад, якщо на капітальне будівництво вугле- та торфовидобувних підприємств та їхнє технічне переоснащення раніше передбачалося 2,36 млрд грн, то зараз – жодної копійки. Це рівнозначно тому, що не посіяти в полі зерно - зрозуміло, що тоді не варто чекати врожаю. Зменшили у держбюджеті на 1,32 млрд грн, або на понад 10%, і видатки на часткове покриття витрат із собівартості готової товарної вугільної продукції. А це значить, що майже на стільки ж знижуватиметься зарплата або будуть ліквідовані певні структурні підрозділи вугільних підприємств: можливо,  дитсадки чи гуртожитки.

Звернімо увагу й на соціальні питання. Нещодавно я побував у шахтарській родині в місті Родинському Донецької області, де дитина хвора на церебральний параліч і потребує постійного піклування. А в бюджеті передбачено скоротити на 49% витрати на заходи із реабілітації дітей з ДЦП. Мені навіть важко уявити, як почуватимуться тепер батьки тієї хворої дитини, адже їм доводиться постійно з нею перебувати та її доглядати, а тепер ще й допомога від держави зменшиться таким родинам.

На 62% планується знизити компенсації роботодавцям за забезпечення молоді першим робочим місцем. І це при тому, що у нас 35% молодих людей до 25 років не мали першого робочого місця.  

Не забуваймо й про те, що національна валюта знецінилася майже на 50%, але влада цього чомусь не враховує. Але ж ми стаємо біднішими: зарплати і пенсії не просто заморожуються, а знижуються, як і соціальні пільги, а ціни на товари першої необхідності і послуги зростають.

У такій ситуації або влада дослухатиметься до справедливих зауважень громадськості, і ми разом зможемо знайти розумне компромісне рішення, або події можуть розвиватися дещо по-іншому. Якщо влада ховатиме голову в пісок і з високих кабінетів не помічатиме, що відбувається  в країні, буде черговий  соціальний вибух, наслідки якого передбачити вкрай важко. Жодні виправдання, що ми перебуваємо у стані окупації частини нашої території Росією і збільшуємо видатки на армію, у даному разі не спрацюють. Непродумані дії влади й недостатня увага до ситуації на Сході та Півдні України, де є екстремістські прояви, можуть стати детонатором ще одного удару – відчутнішого за кримський.

Старі кишенькові профспілки, які донедавна обслуговували Віктора Януковича і його владу, зараз так само заявляють, що перебувають у соціальному діалозі з нинішніми очільниками. Але їхнє завдання в цьому діалозі відстоювати й захищати інтереси людей найманої праці. А поки що лише незалежні профспілки дотримуються позиції: у нас немає постійних друзів, а є незмінні інтереси – забезпечення захисту людей найманої праці.   

При цьому ми за те, щоб держава стала сильною, а люди – належно захищеними. Від союзу ж нової влади зі старими кишеньковими профспілками ми знову опинимося на порозі чергового Майдану. Усім зрозуміло, чому на Заході немає таких революцій, бо там існує справжній незалежний профспілковий рух, який досить чутливо реагує на всі соціальні негаразди і стає на бік робітників та селян».

 

Просмотров: 632 | Добавил: union-free | Теги: квпу, Майдан, Украина, яценюк, волынец, свободные профсоюзы днепропетровска | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]