Свободные профсоюзы Днепропетровска

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Главная » 2015 » Январь » 29 » Шахтарі припинили протест, але готові до нових рішучих дій
19:24
Шахтарі припинили протест, але готові до нових рішучих дій
Шахтарі припинили протест, але готові до нових рішучих дій
29.01.2015

29 січня шахтарі, члени Незалежної профспілки гірників України. продовжили розпочату напередодні акцію протесту. Сьогодні вони мітингували біля урядових установ.

Зранку протестувальники прийшли знову під Кабмін, де з годину поскандували знайомі гасла та виголосили кілька полум’яних промов. А потім дружною колоною рушили вниз по вулиці Грушевського, звернули на Хрещатик, і дісталися рогу Прорізної. Тут, біля центрального входу до Міністерства енергетики і вугільної промисловості, вони з новим завзяттям продовжили акцію протесту.

Тим часом у Міненерговугілля тривали перемовини за участі представників шахтарських колективів. Згодом вони повернулися до шахтарів та вже разом із міністром енергетики та вугільної промисловості Володимиром Демчишиним та його першим заступником Юрієм Зюковим.

Очільника Міненерговугілля протестувальники зустріли з обуренням. Натовп голосно вигукував: «Геть!», «У відставку!». За мить на нього посипався шквал наболілих питань, власне, заради яких гірники й рушили на Київ: щодо заборгованих зарплат, збуту вугілля, збереження шахт та долі вугільної галузі, яку нині фактично знищують.

Володимир Демчишин під час такого емоційного і напруженого спілкування з шахтарями пообіцяв, що заборгована зарплата буде виплачена їм упродовж двох тижнів – вже сформовано графік погашення боргів.

«Розумію, що нині маємо вже розраховуватися за грудень, – сказав він. – Ми вже сьогодні сформували графік розрахунків по заборгованих зарплатах за минулий місяць. Упродовж наступного тижня 50% зарплат буде виплачено усім працівникам шахт. Мушу вас заспокоїти: цей процес дуже конструктивний і розрахований не на якийсь там далекий період. Наступні платежі здійснюватимуться упродовж наступних двох тижнів. Головне - зрозуміти, яким чином буде організовуватися збут».

Проте, шахтарів слова міністра не вгамували. Перед ними виступив голова НПГУ Михайло Волинець, який спробував знизити градус напруги й перевів діалог у більш конструктивне русло.

«Ми бачимо певні плюси і зрушення, – сказав він. – По-перше, вчора відбулася зустріч із Прем’єр-міністром і маємо доручення від нього міністрам фінансів, економіки, енергетики та вугільної промисловості й іншим відповідальним особам. Згідно з ним, вони мають виконати ряд заходів. По-друге, сьогодні ми бачимо, що з нами тільки один міністр і представники приватної компанії ДТЕК. У нас немає впевненості, що міністр енергетики та вугільної промисловості зможе самостійно вирішити питання своєчасної виплати зарплат і погашення усіх заборгованостей. Тому їхати додому шахтарям особливо ні з чим».

У результаті спілкування під стінами Міненерговугілля було вирішено запросити представників протестувальників на перемовини у відомство. Після тривалої дискусії усі сторони дійшли згоди, що буде створено міжвідомчу комісію, до якої, зокрема, увійдуть троє профспілківців, народні депутати та представники компанії ДТЕК. Шахтарі свій протест вирішили припинити, проте готові за правдою знову приїхати до Києва.
Просмотров: 526 | Добавил: KAMENYAR | Теги: Протест, шахтарі | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]