Свободные профсоюзы Днепропетровска

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Главная » 2016 » Апрель » 30 » Против Кодекса рабства протестуют Свободные профсоюзы в Киеве
06:15
Против Кодекса рабства протестуют Свободные профсоюзы в Киеве
28 квітня, у Всесвітній день охорони праці та напередодні Дня міжнародної солідарності трудящих, Конфедерація вільних профспілок України ініціювала масштабну акцію в Києві. До неї приєдналися кілька тисяч активістів членських організацій КВПУ, громадських рухів та небайдужих громадян. Спочатку протестувальники провели мітинг біля Міністерства соціальної політики України, потім рушили ходою до Кабінету міністрів України, де виголосили свої вимоги урядовцям.
________________________________________

Зранку до будівлі Мінсоцполітики прийшли лідери та активісти незалежних профспілок, зокрема Незалежної профспілки гірників України, Вільної профспілки залізничників України, Вільної профспілки освіти і науки України, Вільної профспілки медичних працівників України, Вільної профспілки підприємців України, Вільної профспілки студентів КНУ ім. Тараса Шевченка, ВПС «Захист справедливості». Профспілківці та трударі з різних регіонів України приїхали до Києва з надією, що їх голос почують можновладці. Мітингувальники тримали у руках промовисті плакати: «Ні скороченню робочих місць!», «Вимагаємо своєчасної виплати зарплати!», «Перерахунку соціальних виплат бути!», «Податок на пенсії – ганьба уряду», «Де наша заробітна плата?», «Ні скороченню професій, які дають право на пільгову пенсію!», «Менше лікарень – менше українців!», «Профспілкове «ні» трудовому геноциду», «Ні новому трудовому кодексу».
Перед мітингувальниками виступив голова КВПУ Михайло Волинець, який озвучив низку проблем, які турбують простих трудівників. Серед них - низькі заробітні плати та їх невиплата, недотримання охорони праці, скорочення робочих місць у багатьох галузях. Крім того, зараз відбувається наступ на трудові права та погіршення соціально-економічного становища людей найманої праці. Голова КВПУ наголосив на тому, що не можна допустити ухвалення у другому читанні проекту Трудового кодексу, який суттєво звужує права працівників та профспілок.
«Сьогодні до Києва приїхали наші активісти, які зібрали підписи проти скорочення Списку №1 та №2, які надають право отримувати пільгову пенсію, - наголосив Михайло Волинець. – Навіть діючі документи не є справедливими: не охоплюють усі професії, які пов’язані з роботою у шкідливих умовах. Зараз Список №1 та №2 - це 192 сторінки тексту, а проект нового документу умістився на 62-х. Урядовці викидають 130 сторінок. Але це – не папірці, а людські долі! Працівники сьогодні працюють у важких умовах за невелику зарплатню й сподіваються, що хоч вийдуть раніше на пенсію. Але їх позбавляють й цієї надії. Уявіть, що до нових списків не включили гірничих рятувальників».
Михайло Волинець також зазначив, що українці отримали подарунок від нового уряду – підвищення з 1 травня цін на газ до 6879 грн за тисячу кубометрів. Тому КВПУ сьогодні вимагає зниження його вартості. Також серед вимог незалежних профспілок до влади:
- Припинити практику впровадження реформ за рахунок погіршення соціально-економічного становища громадян.
- Не допустити необґрунтованого скорочення Списків №1 та №2.
- Погасити заборгованість із заробітної плати найманим працівникам і не допускати цього в подальшому.
- Ініціювати перед Верховною Радою України зняття з розгляду проекту Трудового кодексу України через його невідповідність Конституції України, міжнародним нормам і стандартам.
- Не допускати скорочення робочих місць у бюджетній сфері.
- Сприяти відновленню виробництва і створенню нових робочих місць.
- Підвищити заробітну плату найманим працівникам.
- Не допустити погіршення умов охорони праці та нехтування технікою безпеки.
- Забезпечити підвищення прожиткового мінімуму до реальних потреб громадян.
На мітингу виступили представники різних галузей, які розповіли про нелегке життя працівників. Так, голова ВПМПУ Олег Панасенко акцентував на тому, що сьогодні його профспілка бореться зі скороченням медиків.
«Зараз є ганебний наказ МОЗ №1024, згідно з яким зменшується ліжковий фонд лікарень з 80 до 60 лiжок на 10 тисяч населення, - сказав він. – Відповідно до цього, найближчим часом заклади охорони здоров’я мають виконати цей припис i скоротити кiлькiсть лiжко-мiсць. Фактично лікарів змушують самих себе скорочувати. Крім того, з року в рік зменшується фінансування медичної галузі. У цьому році влада скоротила видатки на медицину на 2,5 млрд».
Про недостатнє фінансування шкіл та їх скорочення говорив голова президії Городнянської місцевої вільної профспілки освіти, заступник голови ВПОНУ Володимир Лепень. Він розповів, що вчора городнянські педагоги змушені були перекривати міжнародну трасу через невиплату зарплат.
«На Чернігівщині є райони, де зарплату вчителям віддали тільки за першу половину березня, – зазначив він. – При цьому зараз вчителі самі купують планшети, диски, ремонтують комп’ютері та долучаються до ремонту шкіл. Хочу також нагадати, що видана ганебна спільна постанова МОН та Кабміну про те, щоб не фінансувати з держбюджету малокомплектні школи, де навчається до 25 дітей. Тобто дітям доведеться їздити у навчальні заклади в інші населені пункти. Усі батьки знають, що дитина має гарний настрій, здоров’я та бажання навчатися, коли вона гарно виспиться й матиме час для уроків».
Боротися проти закриття підприємств, знищення робочих місць та невиплати зарплат закликав профспілковий активіст Веніамін Тимошенко. Очільник НМПУ Юрій Луканов у своєму виступі звернув увагу на порушення прав журналістів, зокрема на безпідставні звільнення та невиплату компенсацій Голова ППО НПГУ шахти «Новодонецька» ТОВ «ДТЕК Добропіллявугілля» Маргарита Константин порушила проблему недотримання норм охорони праці на підприємствах та травматизму в шахтах. Часто шахтарі гинуть у забої. Протестувальники вшанували хвилиною мовчання усіх трудівників, які загинули на виробництві.
Мітингувальники рушили до центру Києва. На майдані Незалежності профспілкові лідери поклали квіти до пам’ятника Небесній сотні та вшанували пам’ять загиблих під час Революції Гідності. Далі профспілкова акція протесту продовжилася біля стін Кабміну. На жаль, за весь час протесту до профспілківців не вийшов жоден урядовець, хоч потужний голос трударів не можна було не чути з владних кабінетів.

http://kvpu.org.ua/uk/news/5/1307-zaiavamizhnarodnoikonfederatsiiprofspilokdo1travnia

Просмотров: 517 | Добавил: KAMENYAR | Теги: акции протеста, кодекс рабства, свободные профсоюзы, ТКУ | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]