Свободные профсоюзы Днепропетровска

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Главная » 2015 » Май » 20 » Позиція Конфедерації вільних профспілок України щодо проекту Трудового кодексу
15:24
Позиція Конфедерації вільних профспілок України щодо проекту Трудового кодексу
Позиція Конфедерації вільних профспілок України щодо проекту Трудового кодексу
12.05.2015

Найближчим часом Верховна Рада України планує розглянути у першому читанні проект Трудового кодексу, внесений народним депутатом Михайлом Папієвим (законопроект №1658 від 27.12.2014 р.).

Конфедерація вільних профспілок України неодноразово наголошувала на неприпустимості погіршення трудового законодавства. У нинішній складній економічній ситуації в країні, коли зупиняються підприємства, зростає безробіття і водночас продовжуються воєнні дії на Сході, зміна трудового законодавства може призвести до порушення прав найманих працівників.Україна ратифікувала основні міжнародні конвенції з прав людини, включаючи Міжнародний Пакт про економічні, соціальні та культурні права, який зобов'язує уряди вживати заходи для поліпшення соціально-економічних і трудових прав найманих працівників та не вносити до них регресивних змін. А проект Трудового кодексу України (законопроект №1658) містить норми, які погіршують становище найманих працівників і профспілок порівняно з чинним законодавством, що є порушенням ст.22 Конституції України та Міжнародного Пакту про економічні, соціальні й культурні права.

Проект Трудового кодексу України надає право роботодавцеві контролювати виконання працівниками трудових обов’язків, зокрема з використанням технічних засобів (стаття 29). Такий контроль може призвести до психологічного тиску на працівників.

Ст. 12 проекту Трудового кодексу України надає роботодавцеві право видавати обов’язкові для працівників нормативні акти у сфері праці. Це здійснюється шляхом самостійного видання ним наказів, розпоряджень, рішень. А у разі не укладення колективного договору, питання трудового законодавства регулюються нормативними актами роботодавця. Цим самим роботодавця стимулюють ухилятися від укладення колективного договору. Бо у такому випадку він матиме змогу видавати нормативні документи, керуючись лише власними інтересами.

Також проект Трудового кодексу України дозволяє необґрунтовані скорочення працівників, наприклад, через злиття чи поділ підприємств (стаття 87) та призведе до дискримінації працівників за місцем роботи. Це стосується працівників «суб’єктів малого підприємництва», на яких поширюються особливі умови. Так, про наступне звільнення у зв’язку зі скороченням такі працівники попереджаються за один місяць, а не за два (стаття 89).

Також роботодавцеві надається право звільнити працівника за невиконання чи неналежне виконання ним трудових обов’язків, невідповідність займаній посаді або виконуваній роботі, нез’явлення на роботу внаслідок тимчасової непрацездатності, навіть всупереч умотивованій незгоді на це профспілки. Роботодавець також зможе без попередження розірвати трудовий договір у разі відмови працівника від проведення профілактичних щеплень проти інфекційних хвороб або проходження медичного огляду (стаття 94), а також за розголошення комерційної таємниці (стаття 93), при цьому не уточнюється, що саме мається на увазі під цим формулюванням. Роботодавці й зараз часто трактують як комерційну таємницю умови праці та розмір зарплати. Проектом ТКУ допускається звільнення без попередження за двотижневу хворобу у разі укладення трудового договору з працівником на два місяці або простою протягом тижня. Про звільнення за скороченням такого працівника достатньо буде попередити за тиждень (стаття 60). Ця норма стимулюватиме роботодавців укладати саме такі короткострокові договори.

Проектом ТКУ вводяться нові, дискримінаційні для найманих працівників правила роботи комісії з трудових спорів.Комісія повинна приймати рішення виключно одностайно (стаття 359). У разі незгоди хоча б одного з членів комісії з рішенням, яке пропонується до ухвалення, воно вважається неприйнятим. Це робить взагалі недоцільним функціонування комісії як механізму врегулювання трудових спорів. Бо, враховуючи, що комісія формується на паритетних засадах із представників роботодавця та працівників, будь-яке рішення, невигідне роботодавцеві, завжди може бути ним відхилене.

Запропонований до розгляду проект Трудового кодексу змінює існуючий паритет сторін трудових відносин, де домінуючими стають інтереси роботодавців і дискримінаційними– найманих працівників.

З огляду на зазначене вище, закликаємо народних депутатів не допустити погіршення трудового законодавства та утиску прав трудящих в Україні!

Голова Конфедерації

вільних профспілок України Михайло ВОЛИНЕЦЬ
Просмотров: 531 | Добавил: KAMENYAR | Теги: квпу | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]